AZİME KAHYA
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu Eda Şimşek ile Ziraat Yüksek Mühendisi Pınar Kalkan, üniversite yıllarında kentte tarım sektöründe önde gelen bir firmada çalışmanın hayalini kurdu. Mezun olur olmaz başvurdukları firmada işe başlayan iki arkadaş, bir süre sonra kendi üretim alanlarını oluşturmayı hedefledi. Yeni hayallerini gerçekleştirmek için iş yerinden ayrılan iki girişimci, Ekim 2024'te Konyaaltı ilçesi Çakırlar mevkisinde bir dönümlük alanda kurdukları serada topraksız çilek üretimine başladı.
KATMA DEĞERİ YÜKSEK
Dikiminden ilaçlamasına, gübresinden toplamasına kadar her aşamasını kendilerinin yaptığını dile getiren Eda Şimşek, "Çileğin katma değeri yüksek, bu nedenle bunu tercih ettik. Topraksız kültürde çalışmak istedik. İçerisinde gezerken mutlu olabileceğimiz, üretmekten keyif alabileceğimiz, aynı zamanda pazarlaması kolay bir çeşit olduğu için buna yöneldik. Bir dönüme 15 bin fide diktik. Tüm işleri iki arkadaş yapıyoruz. Şu anda sadece iç pazara üretim yapıyoruz. Kendi pazarımızı da kendimiz buluyoruz" dedi.
KALİTEYİ TUTTURDUK
İhracat yapabilecek potansiyelde olduklarını söyleyen Pınar Kalkan da "Gerekli kaliteyi sağladık ama tonaj olarak daha fazla üretmemiz gerekiyor. Şu anda devlet desteklerini araştırıyoruz. Bir sene sonra daha büyük alana geçip üretimi artıracağız ve ihracata da başlayacağız. Hedefimiz, büyüyerek kadın istihdamını artırmak. İki kadın girişimci olarak da topraksız yetiştiriciliği daha yaygın hale getirmek istiyoruz" şeklinde konuştu. Çevrelerinde çalışkanlıklarıyla bilinen iki kadın girişimci aldıkları tepkilerden mutlu. Pınar Kalkan: "Sosyal medyadan da bizi mutlu eden, gurur veren tepkiler aldık. Eda 4 aylık çocuğuyla seraya geliyor, çalışıyor. Onu görenler yorulduğunu düşünüp üzülüyor ama biz yadırgamıyoruz. Bir erkeğin yapabildiğini biz kadınlar neden yapmasın" ifadelerini kullandı.
TOPRAKSIZ ÜRETİM DAHA AVANTAJLI
Topraksız yetiştiriciliğin topraklıya göre üretim miktarı açısından daha avantajlı olduğunu vurgulayan Kalkan, topraklıda bir dönüm alanda 5-6 bin fide dikimi yapılırken, topraksızda 15 bin fide dikimi gerçekleştirdiklerini aktardı. Bu nedenle topraksız tarıma yöneldiklerini dile getiren Kalkan, ilaç ve gübreyi kontrollü şekilde ayarlayabildikleri için yüksek verimli ve daha sağlıklı üretim yapabildiklerini bildirdi.
TARLAYI SEÇTİ
İşe başladıklarında kadın oldukları için ilk başlarda yadırgandıklarını dile getiren Kalkan, zamanla herkesi bu işe ikna ederek başarıyı yakaladıklarını ifade etti. Girişimcilik hikayelerinin sıfırdan başladığını hatırlatan Kalkan, "Babam ve etrafımdaki herkes benim üniversitede akademisyen olarak hayatıma devam etmem gerektiğini düşünüyorlar. Evet akademisyenlik çok güzel ama ülkemiz adına bir şeyleri üretmek bize daha mutluluk veriyor" dedi.