BATEM öncülüğünde Akdeniz Üniversitesi (AÜ) ve Konya Şeker işbirliğiyle yürütülen TÜBİTAK destekli projeyle sorgum bitkisinden bioetanol (biobenzin) elde edilecek. Projenin yürütücülüğünü yapan Dr. Cengiz Erdurmuş, sorgum bitkisinin yıllık ve yazlık yetişebilen bir bitki olduğunu, Türkiye'nin hemen her bölgesinde yetişebileceğini söyledi.
100 günde yetişiyor
Dr. Erdurmuş, Türkiye'de yem bitkisi olarak yetiştirilen sorgumun, daha çok hayvan yemi ve katı yakıt olarak kullanıldığını söyledi. Sorgumun daha düşük gübre ve su isteği ile marjinal alanlarda bile yetişme şansı olmasının önem taşıdığını dile getiren Dr. Erdurmuş, söz konusu bitkinin yetişme periyodunun 100 gün gibi çok kısa bir süre olduğunu kaydetti.
561 genotipten 9'u Türkiye'ye uygun
Dünyada iki olan gen merkezinde sorgumun 60 bin genotipi olduğunu açıklayan Dr. Erdurmuş, bu gen merkezlerinden 551 materyal getirdiklerini, Türkiye'deki 10 genotipi de ekleyerek 561 çeşit üzerinde araştırma yaptıklarını ifade etti. Dr. Erdurmuş, şöyle devam etti:
Benzin fiyatını düşürecek
Bitkinin çiçeklenme döneminden 40 gün sonra hasat edildiğini belirten Dr. Erdurmuş, merdaneler yardımıyla bitki öz suyu çıkarıldığını, öz suyun da mayayla işleme tabi tutularak etanole çevrildiğini anlattı. Dr. Erdurmuş, “Elde edeceğimiz bioetanol, benzine ek bir madde ya da saf benzin olarak da kullanılabiliyor. Bizim ülkemizde benzin pahalı. Bu katkı maddesi benzinin fiyatını düşürecektir. Ayrıca elde edilecek benzin çevre dostu ve hiçbir salınımı yok" dedi.