Cep telefonuyla hayvancılık dönemi

Artık hayvancılık yapmak için çiftliğe uğramak gerekmiyor. Türkiye’de yeni uygulanmaya başlanan “akıllı tasmalar” ile ineklerin her birinin sağlık durumunu, psikolojisini, hatta verdiği süt miktarını cep telefonundan anında öğrenmek mümkün.

Son yıllarda büyük sermaye gruplarının ve beyaz yakalı çalışanların da ilgisini çeken hayvancılık sektöründe teknolojinin de yardımıyla çığır açacak gelişmeler yaşanıyor. Artık hayvancılık yapmak için mutlaka çiftliğin başında durmak gerekmiyor. Kurtsan tarafından Türkiye’ye getirilen ve ineklerin boyunlarına uygulanan akıllı tasmalar sayesinde hayvanların gün içinde ne kadar yattıkları, ne kadar yürüdükleri akıllı sensörler ile takip ediliyor ve tasmaların içindeki mikrofon sayesinde hayvanların ne kadar geviş getirdikleri kayıt altına alınıyor. 

 
EN BÜYÜK MÜŞTERİLER BEYAZ YAKALILAR
 Kurtsan Firması’nın sahibi Ahmet Kurt, mikrofonlu tasma adını verdikleri sistem sayesinde ineklerin bir nevi artık konuştuğunu belirterek, “En büyük müşterilerimiz özellikle şehirlerde ikamet edip bir taraftan da hayvancılık sektöründe yatırım yapmak isteyen iş adamları. Telefon uygulaması ile şehir merkezinden çiftlik yönetilebiliyor. Sağım sisteminize uzaktan bağlanabilir ve ineklerinizin sağımı yapılırken bilgisayar simülasyonu ile ofisinizden sağımın nasıl devam ettiğini eş zamanlı olarak takip edebiliyorsunuz. Hayvanlarınız hakkında olan bu gelişmeler cep telefonunuza bildirim olarak geldiği için her zaman çiftliğiniz başucunuzda. Onları yakından dinlerseniz, ne hissettiklerini duyabilirsiniz. Böylece çiftliğe aylarca uğramasanız bile işlerin yolunda gidip gitmediğini izleyebilir, çalışanların yanlış veya eksik bilgilendirmelerden  korunursunuz” dedi.



SİSTEMDEKİ PROBLEMİ OTOMATİK BİLDİRİYOR
 Müşterilerin en büyük merakının sistemde bir sorun yaşanması durumunda ne yapılacağı olduğunu kaydeden Ahmet Kurt, “Bu uygulamayı oturmadan önce firma olarak yaklaşık 30 yıllık bilgi, birikim ve servis ağımızı ortaya koyduk. Bu şekilde işletmenizde bir sıkıntı olması durumunda hayvanlarınızın sağımını tehlikeye sokmamak için servisimiz hemen müdahale ediyor. Sistemin en büyük avantajı sürü yönetim sistemi'nde oluşan bir problemi size ve bize otomatik olarak mail atması” şeklinde konuştu.
 
YEMİNİ BEĞENİP BEĞENMEDİĞİNİ BİLE HABER VERİYOR
 Peki sistem nasıl çalışıyor. İşin sırrı hayvanların geviş getirmesinde gizli. Bilimsel olarak incelendiğinde sağlıklı bir ineğin günde ortalama 450 dk geviş getirmesi bekleniyor. Ahmet Kurt sistemi anlatırken “İneklerin gün içinde ne kadar geviş getirdiği, hangi fiziki aktiviteleri gerçekleştirdiği ve ne kadar süt verdiği gelişmiş yazılım ile biz ineklerin doğum öncesi ve sonrası sıkıntılarını, ne kadar süt vermesi gerektiğini, yemini beğenip beğenmediğini, bir meme hastalığı başlangıcı var ise daha vakaya dönüşmeden tespiti yapabiliyoruz” diye konuştu.
 
AVRUPA’DA YAYGIN OLARAK KULLANILIYOR
 Ahmet Kurt, “Akıllı tasmalar dünyada halen 25 bin çiftlikte kullanılıyor ve 4 milyon inek bu teknoloji ile takip ediliyor. Britanya Adası ve Danimarka’daki tüm sürünü yaklaşık %25’i bu tasmalar ile takip ediliyor. Biz firma olarak bu patentli teknolojinin Türkiye, balkan ülkeleri, Kuzey Afrika ve Türki Cumhuriyetler'deki adresi konumundayız” dedi.
 
DEVLETTEN HAYVANCILIĞA BÜYÜK TEŞVİK
 Verimi arttırması ve hayvancılığı yaygınlaştırmasından dolayı IPARD Avrupa Birliği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile beraber devlet hali hazırda süt hayvancılığı yapan veya yeni işletme kurmak isteyen yatırımcılara kadar %70 karşılıksız hibe veriyor. Akıllı tasma gibi yeni teknolojik imkanlardan faydalanmak isteyen girişimciler de bu teşvikten faydalanabiliyor.