Çelik üreticilerinin rotası yeni pazarlar

24 Türk çelik ihracatçı firmasının katılımıyla Tunus'a sektörel bir ticaret heyeti düzenleyen çelik sektörü, yeni pazarlar hedefliyor.

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB), sektörün Kuzey Afrika ülkelerindeki etkinliğini ve ticaret hacmini artırmak, Tunus ile bağları güçlendirmek için 24 Türk çelik ihracatçı firmasının katılımıyla Tunus'a sektörel ticaret heyeti düzenledi. 2022'deki ihracat rakamlarına ulaşabilmek için ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, düzenledikleri programın çok verimli geçtiğini belirtti. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ihracatlarını artırmak için durmadan çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Aslan, "Hedefimiz; temaslarımız ve B2B görüşmeler ile sinerji oluşturabilmek ve yeni ihracat kapıları aralayabilmek" dedi.

1000'E YAKIN GÖRÜŞME

Gerçekleştirilen program kapsamında ülkeler arası ticaret hacminin artırılması hedefiyle Kuzey Afrika ülkelerinden 100'ü aşkın ithalatçı firmayla 1000'e yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi. Aslan, 2024'ün ilk dört aylık istatistiklerine göre geçen yılın aynı dönemine göre Türk çelik ihracatının değer bazında yüzde 12 artış ile yaklaşık 5.2 milyar dolar seviyesinde olduğunu bildirdi. Adnan Aslan, ikili iş görüşmelerine Tunus'a komşu ülkeler başta olmak üzere Cezayir, Libya, Fas gibi Kuzey Afrika ülkelerinden de katılım gerçekleştirildiğini belirtti.

HEDEF 28 MİLYAR DOLAR

Adnan Aslan, "2023 hedefimiz 16 milyon ton, 16 milyar dolar ihracattı. Ancak gerisinde kaldık. 2024'te ise 17 milyon tonluk ihracat hedefliyoruz" dedi. 2024'te de 17 milyon tonluk ihracat ile 16 milyar dolar ihracat geliri hedeflediklerini kaydeden Aslan, "2028 için ise 32 milyar dolarlık ihracat hedefi belirledik" ifadelerini kullandı.