Cari fazla sonrası hedef uzak pazar

Cari fazla veren ağaç işleme makineleri sektörü uzak pazarlara odaklandı. İhracatta bir önceki yıla göre yüzde 5,3'lük artış var.

40 ülkeye 1 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştiren, toplamda ise 150 ülkeye ihracat yapan ağaç işleme makineleri sektörü geçen yılı 160 milyon dolar ihracatla kapattı. Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği'nin (AİMSAD) açıkladığı verilere göre söz konusu ihracat rakamı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 5,3'lük artışa denk geliyor. Cari fazla veren sektörde ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 144 olarak hesaplandı.

RUSYA İLK SIRADA

Ağaç işleme makineleri sektörünün 2023'te en fazla ihracat yaptığı ilk üç ülke Rusya, Bulgaristan ve Irak oldu. Bu ülkeleri İspanya, Cezayir, İtalya, Kosova, Romanya, Suudi Arabistan ve Amerika Birleşik Devletleri takip etti. 500 milyon dolar ekonomik hacme ulaşan ağaç işleme makineleri sektörü yeni dönemde uzak pazarları da hedefliyor. AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Toktaş yaptığı değerlendirmede "AİMSAD - TÜYAP Fuarcılık işbirliğiyle bu yıl mayıs ayında Varşova'da düzenleyeceğimiz All4Wood Fuarı özellikle Doğu Avrupa pazarındaki konumumuzun güçlenmesine ciddi ivme katacak" ifadelerini kullandı.

İSTİKRARLI ARTIŞ SEVİNDİRİCİ

AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Toktaş, sektörün 2023 performansını ve kısa vadedeki hedeflerini şu cümlelerle değerlendirdi: "İhracatta yakaladığımız istikrarlı artış sevindirici. ABD, ihracat yaptığımız ilk 10 ülke arasında yer alıyor ancak varlığımızı güçlendirmeliyiz. İtalya'daki varlığımızı da pekiştirmemiz gerekiyor."