Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yağış miktarının geçen yıla göre yarı yarıya düşmesine rağmen Atatürk Barajı'nın yaklaşık yüzde 90'ının dolu olması, sulu tarım yapan çiftçileri mutlu etti.
Türkiye'nin tahıl üretiminin önemli bir kısmının karşılandığı GAP bölgesi, bu yıl özellikle kış ve ilkbahar aylarında beklenen oranda yağış görmedi. Yağış miktarının geçen yıla göre yarı yarıya azalması nedeniyle kuraklığın görüldüğü bölgede Atatürk Barajı, çiftçinin adeta sigortası oldu. Erzurum ve Ağrı'nın da bulunduğu 16 ilden suyun toplandığı Fırat Havzası'ndaki baraj sayesinde bölgede sulu tarımla uğraşan çiftçi, kuraklık sıkıntısı yaşamayacak.
"Barajın çok faydası oldu"
"Sulama projeleri tamamlanmalı"
Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Şaka da bu yıl kuru tarımla uğraşan çiftçilerin zarar ettiğini söyledi. Sezon içerisinde ürün kaybının daha da netleşeceğini ifade eden Şaka, "Bir an önce bölgede devam eden sulama projeleri tamamlanmalıdır. Modern tekniklerle sulu tarım yapan çiftçiler mevsim kurak gitse bile fazla etkilenmiyor. Örneğin kuru tarım yapan çiftçi ise yağışın düşmediği kurak mevsimde yüzde 100 kayıp yaşarken sulu tarımla uğraşanlar yüzde 20'lik kayıpla sezonu kapatıyor." şeklinde konuştu. Şaka, kuraklık mağduru çiftçilerin borçlarının ertelenmesi ve gelecek sezon için de tohum ve gübre desteği verilmesi gerektiğini söyledi. (AA)