Bayburt kiraların en çok arttığı il oldu

Maliye Bakanlığının kira beyannameleri istatistiklerine göre, Türkiye’de konut kiralarının en çok arttığı il Bayburt olarak kayıtlara geçti.

1

Maliye Bakanlığının kira beyannameleri istatistiklerine göre kira geliri elde etmek için İstanbul'a değil Anadolu'ya yatırım yapanlar kazandı. Hesaba göre Anadolu'da Bayburt'ta kira artışı, enflasyonu 8'e katlayarak yüzde 4 bin 228'lik artış gösterirken Türkiye’de kiralarının en çok arttığı il olarak kayıtlara geçti.

Bayburt’ta yaşayan ve kirada birkaç dairesinin olduğunu ifade eden ev sahibi Ahmet Demiröz, Bayburt’ta kiraların artış sebebinin üniversitenin yeni ve gelişmiş olmasının yanı sıra kentte yeni ve modern yapıların son yıllarda çoğalmasının etkili olduğunu söyledi.

Demiröz, "Bayburt kent merkezinin nüfusu son yıllarda iyiden iyiye artmaya başladı. Son istatistiklere de bakıldığında Bayburt dışarıdan artık göç alan bir şehir oldu. Bunun yanında modern binalarında Bayburt’ta çoğalması doğal olarak son yıllarda kiraları etkiledi ve kiralar yükselişe geçti. Aslında evin değeri neyse o kadar olması lazım ama piyasaya göre hareket ediyoruz. Buna bir denge getirilirse kiracılarımızın, öğrencilerimizin sıkıntılarını gideririz" ifadelerini kullandı.

Bayburt’ta kiralık ev talebinin yüksek olduğunu da sözlerine ekleyen Demiröz, "Piyasaya bakılınca ben tabi fahiş bir bedel istemiyorum ama içimde tabi bir burukluk var. İstiyorum ki, özellikle öğrencilerden daha az kira bedeli istenilsin ve evlere girip oturabilsin. Ama tabi ev yapanlar bu işlerle uğraşanların hesaplarını dikkate aldığımızda onlara da hak vermemek mümkün değil" ifadelerini kaydetti.

Demiröz Bayburt’ta ortalama fiyatların ise 400 ila 800 lira arasında değiştiğini kaydetti.

Kira fiyatları 6 yılda 3’e katladı

6 yıldır Bayburt’ta olduğunu ifade eden Bayburt Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Mehmet Akif Güvenç ise, Bayburt’a ilk geldiğinde kiraların 200 TL civarında olduğunu şimdi ise 650-700 lira olduğunu belirtti.

Güvenç, "Ev sahipleri memura ayrı öğrenciye ayrı tarife uyguluyor. Memura veya aileye kira ne kadarsa o fiyata veriyor ama öğrenci olunca ev sahibi kaç kişi olduğumuzu söylüyor ve kişi başı ücrete tabi tutuyor. Biz şu an 3 kişi bir evde kalıyoruz. 600 lira kira veriyoruz. Bizden önce evden çıkanlar en son 400 lira kira verdiklerini söylediler. Mecburiyetten dolayı tuttuk evi biz çünkü başka seçenek kalmıyor. Apart evler var onlar da kişi başı düşündüğünüz zaman çok pahalı oluyor. En hesaplı yöntem olarak tabi ki evi seçiyoruz. Zorlukları olsa da katlanacağız" dedi.

Bayburt’ta memur olarak görev yapan Halim Polat ise, kira fiyatlarının artmasının doğal olduğunu, öğrenci yoğunluğu ve kentin gelişmesi karşısında konut sayısının yetersiz kaldığını dile getirdi. (İHA)