Balda şaşırtan çelişki

Çanakkale Arıcılar Birliği Başkanı Cahit İleri, Türkiye'nin yıllık 102 bin ton bal üretimiyle Çin'den sonra dünya ikincisi olduğunu, ancak Türk balına olan güvensizlik nedeniyle ihracatta aynı başarının yakalanamadığını söyledi.

Türkiye'de yıllık 102 bin ton bal üretimi yapılırken, Türk balının ihracatı konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Bu sıkıntıların en başında ise Türk balına olan güvensizlik geliyor. Çanakkale Arıcılar Birliği Başkanı Cahit İleri, 3 Avrupa Birliği projesi içinde bulunduklarını ve 11 Avrupa ülkesini gezdiklerini söyledi. Birçok Avrupa ülkesindeki bal paketleme tesislerini gezme fırsatları olduğunu dile getiren İleri, "Avrupa'da Türk ballarına bakışı öğrenme fırsatımız oldu. 'Türk balı kullanıyor musunuz' diye sorduğumuzda, 22 ülkeden bal aldıklarını, ama bunların içinde Türk balı bulunmadığını öğrendik. Sebebini sorduğumuzda ise, 'hileli bal' denildiğini ve güvensiz bir ortamın oluştuğunu fark ettik. Daha önceden yapılmış olumsuz ihracatlar genellikle bugünü de etkiliyor. Aslında dünden bugüne Türkiye bal konusunda iyi bir noktaya geldi. Çin'den sonra ikinci sıradayız. Ama ihracat konusunda çok iyi bir noktada değiliz. Tabi bu, bundan sonra da olmayacak anlamına gelmiyor. Birlik olarak biz ilerleyen günlerde Avrupa'ya da toptan bal satışını gerçekleştireceğiz" dedi.

BALIN KALİTESİ KOKLAYARAK ANLAŞILMAZ

Arıcılar Birliği'nin kendi üyelerini kontrol eden ve ballarının kaliteli bir hale gelmesini sağlayan önemli bir sivil toplum kuruluşu olduğuna dikkat çeken Cahit İleri, birlikler kanalıyla dünyaya açılabilineceğini dile getirdi. Birlik aracılığıyla piyasaya verilen balların sıkı bir denetimden geçtiğini hatırlatan Başkan İleri, "Piyasada tabi ki olumsuz ballar da var. Ama birlikler kanalıyla alımlar artarsa olumsuzlukların da piyasadan kalkmasını sağlarız. Biz Çanakkale olarak yıllık bin 300 ton bal üretiyoruz. Kendi tesisimizde, kendi markamızla paketliyoruz. Biz üretilen tüm balları Ege Üniversitesi'ne bağlı bir laboratuvarda tahlil ettiriyoruz. Bu tahlil 9 parametrede yapılıyor. Dolayısıyla balın içindeki polen analizinden tutun da içindeki ilaç kalıntısına varıncaya kadar her şey inceleniyor. Eğer Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'ne uygun görülürse paketlemeye giriyor. Herkesin bunu yapma şansı yok. Çünkü bir analiz 1000-1500 TL'ye mal oluyor. Vatandaş balı koklayarak kalitesini ölçmeye çalışıyor. Ama bu mümkün değil. Bal analizlerinin akredite laboratuvarda yapılması ve birliklerin denetimden geçmesi çok önemli" diye konuştu.

Cahit İleri, geçen yıl Muğla'da yapılan ve 25 ülkenin katıldığı bal yarışmasında Çanakkale'de üretilen petekli balın birinci, çam balının ise ikinci seçildiğini, bunun da bölgede üretilen balın kalitesinin çok yüksek olduğunu gösterdiğini söyledi. İleri, Çanakkale balının kalitesinin ise karışık bir bitki türüne sahip olmasından geldiğini sözlerine ekledi. (DHA)