Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, canlı yayında Bloomberg HT Ekonomi Editörü Gökhan Şen'in sorularını yanıtladı.
ASGARİ ÜCRET
* İmalat sanayiinde asgari ücretli çalışan sayısı yüzde 28,1.
* Tüm yük işveren devredilse bile vergi öncesi karlılık yüzde 3,5'in altına düşmüyor.
KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER
*Katma değerli ürün üretimine gelince, Türkiye bu işlere çok geç başladı. 2015'te AR-GE harcamalarında yüzde 1,10 seviyesine geleceğiz.
*AR-GE merkezi sayımız 2018'e çıktı, bu önemli bir gelişme. Teknoparklardaki şirket sayısı ciddi şekilde artıyor. Üniversite özel sektör işbirliği ciddi şekilde artmaya başladı.
* Varolan imkanları en iyi şekilde değerlendirmeye çalışacağız.
* Temel bilimlerde Türkiye resmen dökülüyor. Kalite ve bu alanı tercih eden öğrenci sayısı da düşmüştü. TÜBİTAK'da bununla ilgili program başlattık. Bakanlık YÖK ile yakın çalışıyor, temel bilimleri burslarla destekliyoruz.
* Sadece fen bilimlerini değil temel sosyal bilimleri de destekliyoruz. Çift anadal yapan öğrenciye burs veriyoruz.
* Belirli üniversitelerde fen fakültelerini kapattık. Ne öğretim üyesi vardı ne öğrenci vardı, kapattık. Sorun olduğu zaman biraraya gelip çözüyoruz. Bu konu mazeret kaldıracak bir konu değil.
FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HUKUKU
* Fikri mülkiyet hakları gelişimde olmazsa olmazdır. Mülkiyet hakları kanununu mecliste öncelikli olarak görüşmek istiyoruz. Amacımız en kısa sürede patent kanununu çıkarmak.
* İkinci adım patentlerin alınıp satılabilmesini sağlamak. Bununla ilgili bir pazarın oluşmasını istiyoruz. İyi mal satılan maldır. Patentlerin borsa platformunda alınıp satılmasını istiyoruz. İnsanlar bu fikri hakların satılabileceğini görürse AR-GE'ye yönelir.
KOSGEB UYARISI
* Girişimcilere verilen destekleri gençlerimiz bilmeyebilir ama bu işlerle ilgilenen insanların bile bu desteklerden haberi olmuyor. Maraza çıkmadıktan sonra gündeme girmek pek mümkün olmuyor çünkü.
* Burada girişimcilere bir uyarı yapayım. Gişimleriniz için destek alacağınız KOSGEB aracı kullanmamaktadır ve komisyon almamaktadır. KOSGEB'e müracaat yaparken aracı kullanmayın, komisyon vermeyin.
ENDÜSTRİ 4.0
* Endüstri 4.0'ın anlamı şu. Gün gelecek bir büyük fabrika tek bir operatörle işleyebilecek. Dünya buraya doğru gidiyor, biz de bununla ilgili yoğun çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Endüstri 4.0 Otomasyonun varacağı son nokta diyebiliriz. Bunun çok fazla alt başlığı var. Bulut teknolojisi, nesnelerin interneti vd. Hepsi ile ilgili çalışmalarımız sürüyor.
* Nesnelerin interneti teknolojisini geliştiren ülkelerden biri olmak için çalışıyoruz.
YERLİ OTOMOBİL
* Yerli otomobilin planlanan zamanda piyasaya çıkması için hızlı şekilde çalışıyoruz.
* Kendi segmentinde uygun bir fiyata satılacak. Ancak 2019'da piyasaya çıkacak bir otomobil için şimdiden fiyat telaffuz etmek doğru olmaz. Maliyetler net olarak belli olması. Örneğin ciddi bir batarya maliyeti var. Bunu TÜBİTAK ile çözmeye çalışıyoruz. Ancak şimdiden söyleyeyim, yeri otomobilin kendi segmentinde fiyat avantajı olacak.