Bafra karpuzu yok satıyor

Samsun’un Bafra Ovası'nda yetişen kavun ve karpuzun iyi para etmesi üreticinin yüzünü güldürdü.

Adana karpuzunun bittiği dönemde çıkan Bafra karpuzu büyük rağbet görüyor. Tüccarlar ürünü tarlada alırken, ilçede hale ilk kez ürün indi. Bafra Ovası’nda bu yıl örtü altı olarak 10 bin dekar alanda karpuz, 9 bin dekar alanda da kavun yetiştirildi.

Bafra Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi üretici Mehmet Bilgiç, "Bu yıl Bafra Ovası’nda yetişen mahsuller çok güzel para yapıyor. Bafra karpuzunu şu anda yok satıyoruz. Bafra kavunu bal gibi. Kavunun da satışları çok güzel, fiyatlar çok iyi” dedi.

Kozak karpuzun kesilmesini engellemek için Kaymakamlık, İlçe Gıda ve Hayvancılık Tarım Müdürlüğü, Hal Müdürlüğü olarak komisyon kurduklarını belirten Bilgiç, “Şu anda biz örtü altı üretimde çok güzel boşluk yakaladık. Bunu da değerlendirmek istiyoruz. Kozak karpuz yani ham karpuz kesmememiz lazım. Bu erkenciliği devam ettirmek lazım” diye konuştu.

Karpuz ve kavunun tarlada para etmesi nedeniyle boş kalan Bafra Hali’ne ilk karpuzu traktörle getiren üretici Arif Acar, “Geçen seneye göre fiyatlar çok iyi. Geçen sene bütün çiftçi zarar etti” açıklamasında bulundu.


Üretici de tüccar da kazanıyor
Halde karpuz alım-satımı yapan Zafer Boz, “İlk karpuzu getiren bu arkadaşımız. Ben de ilk karpuzu alan kişiyim. Alışverişten memnunuz” ifadelerini kullandı.
Karpuz ve kavunun hasadının başladığını ifade eden İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dursun ise şunları söyledi: “İlk olarak kavun hasadı başladı. Kavunun faturalı fiyatı 1 TL, karpuz fiyatları ise 75 kuruş civarında. Bafra Ovası geçen yılla aynı ekim alanına sahip. Fakat diğer bölgelerdeki ekimin az olması, küresel ısınmadan dolayı iklimin kurak gitmesi sebebiyle Bafra Ovası kavun ve karpuzda cazibe merkezi haline geldi. Şu anda Bafra Ovası’na Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen tüccarlar karpuzu hasat edilmeden tarlada pazarlık usulü ile alıp pazarlıyorlar. Bu yılın bereketli bir yıl olacağını düşünüyoruz. Geçen yıl yaşanan olumsuzlukların bu yıl yaşanmayacağını ve üreticinin yüzünün güleceğini tahmin ediyorum.”