Avrupa'nın üretimi Türkiye'ye kayıyor

Atlas Copco, Cumhuriyet'in ilk yıllarından beri Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Atlas Copco Kompresör Tekniği Genel Müdürü Nuri Köse'nin verdiği bilgiye göre pandemide Avrupa'da işlerin durması nedeniyle üretim Türkiye'ye kaydı.

YAŞAR KIZILBAĞ

Köşedeki benzin istasyonundan Togg fabrikasına kadar bugün birçok tesisin ihtiyacı olan kompresörleri üreten İsveç merkezli Atlas Copco, Cumhuriyet'in ilk yıllarından beri Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Şirketin satışları, ekonomideki gidişat için de önemli bir gösterge niteliği taşıyor. Atlas Copco Kompresör Tekniği Genel Müdürü Nuri Köse'nin verdiği bilgiye göre pandemide Avrupa'da işlerin durması nedeniyle üretim Türkiye'ye kaydı.

YATIRIM İŞTAHI ARTTI

Nuri Köse, "Üretim yatırımlarının gelmesi yerli sanayicinin yatırım iştahının artmasına neden oldu" dedi. Seçim öncesi biraz durgunluk olduğunu ancak daha sonra işlerin açıldığını anlatan Köse, "Atlas Copco'nun merkezi Türkiye'yi potansiyeli yüksek bir ülke olarak görüyor. Kritik bir alanda bulunması Türkiye'yi güçlü noktaya getiriyor. Türkiye'yi hedef pazar haline getiriyor" diye konuştu. Atlas Copco'nun Türkiye pazarına Cumhuriyet'in ilk yıllarında demiryolu projeleriyle girdiğini de belirten Köse, "1950 yılında kendi oranizasyonunu kurdu. Pandemi döneminde en hızlı büyüyen ülkelerden biri olduk" dedi.

YÖNETİCİ TRANSFERİ

Köse Atlas Copco'nun Türkiye'den bugüne kadar 9 yönetici transfer ettiğin de söyledi.

HAVADAN TASARRUF İMKANI

Nuri Köse, "Türkiye'de toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 43'ü sanayide gerçekleşiyor. Atlas Copco olarak en büyük önceliğimiz, geniş ürün portföyümüz ile iş ortaklarımızın yanında olup, onlara en yüksek enerji verimliliğini sağlamak" dedi. Köse, "Ortalama bir işletmenin elektrik maliyetinin yüzde 20'si basınçlı hava üretimine gidiyor. Yani kompresör odasına gidiyor. Orada bir iyileştirme ciddi tasarruf sağlar" diye konuştu. Köse, "Atlas Copco özelinde baktığımızda, ürünlerimizde yüzde 50'ye varan enerji verimliliği sağlıyoruz. Örneğin; Atlas Copco VSD ve VSD + serilerinde kurulu sistemde yıllık yaklaşık 25.000 kWh ve 50 milyon TL'ye eşdeğer Türk sanayiine enerji tasarrufu sağlıyoruz" diye konuştu.