ATSO'dan bakanlara 'Rusya' dosyası

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), 'Rusya Yaptırımlarının Antalya Ekonomisine Etkileri ve Alınması Gereken Önlemler' konusunda hazırladığı geniş kapsamlı raporu, Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklara gönderdi.

ATSO Başkanı Davut Çetin, Rusya Federasyonu'nun Türkiye'ye karşı yaptırım kararlarından en çok etkilenecek ilin Antalya olacağını söyledi. Oda olarak krizin etkilerini en aza indirmek için çalışma başlattıklarını kaydeden Başkan Çetin, Rusya'nın Antalya turizminin ve tarım ihracatının ana pazarı konumunda olduğunu vurguladı. Söz konusu kararların turizm sektörüne etkisinin veriler ışığında değerlendirilebilecek durumda olduğuna işaret eden Başkan Davut Çetin, şöyle konuştu:

"Tarım sektöründe ise diğer iller ve ülkeler üzerinden Rusya'ya yapılan ihracatın önemli boyutta olması nedeniyle, etki derecesi resmi verilerle tahmin edilenin üzerinde olacaktır. Kararlar, Rusya'da faaliyet gösteren Antalya şirketlerini ve Antalya'da çalışan Rus sermayeli şirketleri de etkileyebilir. Ayrıca, Antalya'da yabancıların satın almış olduğu 60 bin civarındaki konut veya gayrimenkulün dörtte biri Rusya vatandaşları tarafından alınmış olması nedeniyle kısıtlamalar, konut sektörünü de etkileyebilecektir. Dolayısıyla Antalya'da yalnızca bir veya iki sektörün değil, sanayi, ticaret, hizmet sektörlerine kadar bütün Antalya ekonomisinin etkilenmesi söz konusu. Rusya krizinin Antalya krizine dönüşmemesi için önleyici ve destekleyici politikaların ivedilikle uygulamaya alınması zorunludur."

KRİZİN BOYUTU

'Rusya Yaptırımlarının Antalya Ekonomisine Etkileri ve Alınması Gereken Önlemler' konusunda geniş kapsamlı bir rapor hazırlayarak başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklara gönderdiklerine değinen Başkan Çetin, rapora ilişkin şu bilgileri verdi:

"Dosyada tarım ihracatının Antalya ekonomisi içersindeki yeri ve Rusya'ya yapılan tarım ihracatının toplam içersindeki yerinin önemi değerlendirilerek alternatif pazar yaratmanın önemi vurgulandı. Rusya gümrüklerinde yaşanan sorunlar bir süre daha devam etmesi ve alternatif pazarlar gecikmeli de olsa bulunsa dahi 300 milyon dolara ulaşan bir ekonomik kayıptan söz ediliyor. Ancak zararın bu boyutlara ulaşmasını beklemiyoruz. Raporda Antalya tarımı için alınması gereken önlemleri sıraladık. Acil önlemlerle bu kayıp en aza indirilebilir. Ancak bu süreçte zarara uğrayan işletmeler ve üreticilerin desteklenmesi gerekir."

2.5 MİLYAR DOLAR KAYIP

Türkiye'de yabancı ziyaretçilerin gerçekleştirdiği 97 milyon gecelemede Antalya'nın payının 62 milyon olduğunu raporda vurguladıklarını anlatan Başkan Çetin, Antalya'nın, Türkiye turizm gelirinde ve turist sayısındaki payının oldukça yüksek olduğunu kaydetti. Rusya'nın Antalya turizminde en büyük pazar olduğunu kaydeden Davut Çetin, 2015 yılında Rusya pazarındaki düşüşün yanı sıra, Almanya ve Ukrayna dışında bütün ana pazarlarda düşüş yaşanması nedeniyle Antalya turizm sektörünün fiyat indirimi yapmak zorunda kaldığını, yaklaşık 600 bin kişilik turist kaybının tahminen 2.5 milyar dolar gelir kaybı yarattığına dikkati çekti.

Yalnızca Rusya pazarında düşüşün yaşandığı orta ölçekli bir kriz senaryosunda Antalya'nın kaybının 3 milyar dolar düzeyinde olacağını ifade eden Çetin, "Rakamlar bize ivedilikle alternatif pazarlara yönelmenin ve Rusya pazarındaki kaybı en aza indirmenin önemini gösteriyor" dedi.

RUS HALKI İLE KRİZE DÖNÜŞMEMELİ

Raporda genel önerilere de yer verildiğini kaydeden ATSO Başkanı Davut Çetin, Rusya yönetimi ile yaşanan krizin Rus halkıyla krize dönüşmemesi için azami çaba harcanması gerektiğini, Rus kamuoyuna dönük mesajlara önem verilmesi gerektiğini söyledi. (DHA)