Antep fıstığından beklenen rekolte ümit verici

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Antep fıstığında geçen yıl olduğu gibi bu hasat sezonunda da yüksek rekolte beklediklerini belirtti.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Antep fıstığında geçen yıl olduğu gibi bu hasat sezonunda da yüksek rekolte beklediklerini belirtti.

Tiryakioğlu, yazılı açıklamasında, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaklaşık 400 bin kişiye gelir kapısı olan Antep fıstığının yüksek ve kaliteli verimle bu yıl da üreticisinin yüzünü güldüreceğini kaydetti.

Geçen hasat sezonunda Antep fıstığında 144 bin tonla cumhuriyet tarihinin en yüksek verimine ulaşıldığına işaret eden Tiryakioğlu, "Ürünümüzden verim ve kalite açısından beklentilerimiz bu yıl da fazla. Doğal bir afet yaşanmaması halinde geçen yılın rekolte rekoruna ulaşmayı ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı. Tiryakioğlu, bölgede yağışların beklenilen düzeyde olmamasının Antep fıstığı ağaçlarını aşırı derecede etkilemeyeceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Antep fıstığı ekili alanlarda yaptığımız incelemeler ve üreticilerle gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde fıstık veriminin bu sene de yüksek olduğunu tespit ettik. Yaşanan kuraklığın verimde ciddi bir düşüş kaybına neden olmayacağını düşünüyoruz. Antep Fıstığı Rekolte Tespit Komisyonu'nun önümüzdeki günlerde bölgemizde yapacağı saha araştırmaları bu yılki tahmini rekolteyi daha et rakamlarla telaffuz etmemize olanak sağlayacak." Antep fıstığında ürün veren ağaç sayısının her geçen yıl arttığını ve üretimde çiftçilerin artık daha bilinçli hareket ettiğini ifade eden Tiryakioğlu,
profesyonel tarım anlayışının yerleşmeye başladığı Antep fıstığı yetiştiriciliğinde üretimin artık her sezon artmasını beklediklerini aktardı.
Tiryakioğlu, şu bilgileri verdi:
"Eskiden ürün verecek hale ancak 15-20 yılda gelebilmesi dolayısıyla dikenin yiyemediği ürün olarak tabir edilen Antep fıstığı, son yıllarda başta aşılama yöntemi ve bilinçli dikimlerle daha kısa sürelerde meyve vermeye başladı. Bu durum rekoltenin ve kalitenin artmasına olumlu etki yaptı. Antep fıstığı katma değeri yüksek bir ürün. Dünyanın en kaliteli Antep fıstığı bu topraklarda yetişiyor. Görünüşü, tadı ve aromasıyla bir eşi daha olmayan Antep fıstığımızı öncelikle dünya pazarlarında hak ettiği değere kavuşturmak istiyoruz. Fıstığımız, yüksek rekoltesi ve uygun fiyatıyla önümüzdeki yıllarda ülkemiz için ciddi bir ihracat kaynağı oluşturacak hale gelecek. 7-8 yıl sonra yıllık rekoltesinin 300 bin ton seviyelerine ulaşmasını beklediğimiz Antep fıstığını dünyaya taşıyacak teknolojik ve bilimsel altyapı çalışmalarına şimdiden başladık. Borsamız tarafından yürütülen projeler kapsamında Gaziantep'te kurulacak Antep Fıstığı Lisanslı Depoculuk, Antep Fıstığı Mükemmeliyet Merkezi ve Antep Fıstığı Pilot İşleme Tesisleri ile hem ürünün işlenmesi, hem korunması, hem de çiftçi eğitimlerinin sağlıklı bir şekilde yapılmasına olanak sağlamak istiyoruz." (AA)