Bursa Ovası'nın özel iklim ve coğrafi koşullarda yetiştirilen şeftalinin 15 Haziran'da başlayan hasadı sürerken, ürünün yaklaşık yüzde 60'ı toplandı.
Merkez Osmangazi ilçesine bağlı Çeltik Mahallesi'nde, şeftali bahçelerinde çalışanlar, merdiven yardımıyla ağaçlardan topladıkları meyveleri, boyutlarına göre tek tek ayırıyor.
Küçük şeftalileri turizm bölgelerindeki oteller, büyük şeftalileri ise market, pazarcı ve manavlar tercih ederken, "suluk" diye tabir edilen türünü de meyve suyu fabrikaları alıyor.
"Üretici daha yüksek fiyat bekliyor"
Sezonun açılışında şeftalinin üreticiden çıkış kilogram fiyatının 1,3 lira olduğunu vurgulayan Ekim, şöyle konuştu:
İri boyutluların kilogramının ise 1,8 liraya nadiren çıktığını belirten Ekim, "Genel olarak ise şeftalide ihracat piyasası 1,8-2 lira civarında. Geçmiş yıllara bakıldığında çok daha iyi fiyatlar oluşuyordu. Şimdilerde girdi fiyatlarımız daha yüksek." dedi.
Ekim, meyve suyu yapımında tercih edilen "suluk" şeftalinin satışının 30 kuruştan başladığını, şu anda 40 kuruştan alıcı bulduğunu dile getirerek, "2015'teki meyve suyu fiyatlarına bakıyoruz, 80 kuruş, 2016'da 60 kuruş, şu anda 40 kuruş fakat raflarda meyve suyu fiyatlarının düştüğünü görmüyoruz." ifadesini kullandı.
İhracatın geçen yıla oranla daha yavaş ilerlediğini belirten Ekim, şu anda genellikle Rusya'nın ürün aldığını, Avrupa'ya çok az bir dış satım olduğunu sözlerine ekledi.