'Alternatif ürün' diye ekildi, şimdi yok satıyor

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Çiğdemli beldesinde ''Alternatif Ürün Projesi'' kapsamında ekilen ve yüksek verim elde edilen yediveren çileği, henüz tarladayken kilogramı 6 liradan alıcı buluyor.

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Çiğdemli beldesinde "Alternatif Ürün Projesi" kapsamında ekilen ve yüksek verim elde edilen yediveren çileği, henüz tarladayken kilogramı 6 liradan alıcı buluyor.

Beldede "Alternatif Ürün Projesi" çerçevesinde 2011 yılında 2 çiftçi tarafından ekimine başlanılan çilek, gelir getirmeye başlayınca üretici sayısı 30'a ulaştı. Kokusu, rengi, büyüklüğü ve hormonsuz olmasıyla dikkati çeken yediveren çileğinin hasadı, mayıs ayında başlayıp ekim ayı sonuna kadar devam ediyor.

Pazar sıkıntısı olmayan yediveren çileği, tarlada kilogramı 6 liradan satılıyor.

Çiğdemli Belediye Başkanı İsmail Biçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçileri alternatif ürünlere yönlendirerek tarımsal çeşitliliği artırmak istediklerini belirtti. Biçer, "Çilek, Çiğdemli'de alternatif ürün olarak vatandaşın ev ekonomisine ve Çiğdemli'ye katkı sağlayan bir ürün. Çiğdemli bundan sonra çilekle anılacak. Gelecek yıllarda ekim alanlarını daha da yaygınlaştırmayı düşünüyoruz." dedi.

Beldede birçok çiftçinin çilek üretimi yapmaya başladığını ifade eden Biçer, şunları söyledi:

"Dekar başına 4 ton civarında ürün alınması üzerine çiftçilerimiz çilek üretiminin karlı bir iş olduğunu gördü, talepler artmaya başladı. 6 dönümlük çilek ekimi yapılan alan, bu yıl 46 dönüme yükseldi. Gelen talepler üzerine İl Özel İdaresinden 2014 yılı bütçesinden aktarılan kaynak doğrultusunda bu yıl 46 dekar alana 2 bin 550 kilo plastik malç, 240 bin adet fide dikimi yapılarak, çilek bahçeleri oluşturuldu. Gelecekte Çiğdemli beldemiz çileğin merkezi konumuna gelecek."

6 ay boyunca ürün alınıyor 

Çilek üreticisi Osman Yeşilay da önceki yıllarda ektiği buğday ve diğer ürünlere göre çileğin ekonomik getirisinin çok daha yüksek olduğunu söyledi.

Yeşilay, 2,5 dönüm alana çilek ektiğini ve 5-6 ton ürün almayı beklediğini ifade etti.

Çilek hasadının mayıs ayında başlayıp ekim sonuna kadar devam ettiğini anlatan Yeşilay, "Sonbahara kadar sürekli ürün alıyoruz. Bebek gibi besliyoruz. Çok lezzetli organik hiçbir ilaç katkısı yok. Tarlada kilosunu 6 liraya satıyoruz, rağbet çok yetiştiremiyoruz. Hiç bir ürün bu kadar vermez. Çok karlı ve pazar sorunu yok." dedi.