Alanya'da tropikal meyve üretimi arttı

Son 20 yıldır tropikal ürünlerin çeşitlendirildiği Alanya'da bugün 40'ın üzerinde tropikal meyve üretimi yapılıyor. Resmi kayıtlarda 25 bin çiftçinin göründüğü ilçede 5 kişiden biri tropikal meyve üretiyor.

AKŞAM GAZETESİ

Alanya'da tropikal meyve üretimi her geçen yıl artıyor. Alanya Tropikal Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Ali Hüddoğlu, ilçede muz ve avokadonun ana ürün haline geldiğini söyledi. Hüddoğlu,"Tropikal ürün çeşitliliği de her yıl artıyor.

KENDİMİZE YETİYORUZ

Son 20 yıldır tropikal ürünler çeşitlendirildi ve 40'ın üzerinde tropikal meyve üretimi yapar hale geldik. Bu üretim kapasitesi her geçen gün hızla artıyor. Biz üreticiler bunu üretmekten yorulmuyoruz. İşimizi aşkla yapıyoruz" diye konuştu. Hüddoğlu, ürettikleri tropikal meyvenin pazarlanmasının da yeni olduğunu belirterek Anadolu'da yeni tanınmasına rağmen ürünlerinin trend olduğunu kaydetti. Bu ilginin her yıl üretim kapasitelerinin de artmasına neden olduğunu ifade eden Hüddoğlu, yerli üretimin artmasıyla bazı ürünlerde dışa bağımlılığın azaldığını dile getirdi. Hüddoğlu, muz ve avokadoda yeterliliğe ulaştıklarını anlatarak "Ana üretimlerimizden muz, avokado yanında ejder meyvesi, mango, çarkıfelek (passiflora), papaya da sırada geliyor. Hatta Alanya'da artık kahve de üretiyoruz. Diğer tropikal meyvelerde de üretim artıyor" ifadelerini kullandı. İlçede tropikal meyve üretiminin yalnızca büyük çiftçiler değil, hobi bahçeleri ve ev önlerinde de yaygınlaştığını söyleyen Hüddoğlu, Kovid-19 salgınından sonra üretim alanlarında büyük genişleme yaşandığını vurguladı. Hüddoğlu, Alanya'da 80 bin kişinin tarımla bağlantısının olduğunu, her evin bahçesinde bir tropikal meyve ağacının olduğunu söyledi.