Akkuyu Türk şirketler için yeni iş kapısı oldu

Türk firmaları, Nükleer Santraller Fuarı'nda 475 işbirliği görüşmesi yaparak katma değerli ürünler ligine çıkmak için önemli bir adım attı. Akkuyu NGS'ye iş yapan 400 Türk firmasının sayısının artması bekleniyor.

Akkuyu NGS projesindeki istikrarlı ilerleyiş ve Türkiye'de hayata geçirilmesi planlanan iki yeni nükleer santral projesi, Türk firmalarına katma değerli ürün üretme ve ihraç etme potansiyeli sunmaya başladı. 4. Nükleer Santraller Fuarı ve 8. Nükleer Santraller Zirvesi'nde (NPPES) nükleer teknoloji üreten dünyanın önde gelen firmalarıyla Türk firmaları 475 iş birliği görüşmesi yaparak nükleer sanayiye giriş için önemli bir adım attı.

63 FİRMA STANT AÇTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TÜBİTAK'ın destekleriyle Nükleer Sanayi Derneği (NSD) ve Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından 1-2 Haziran'da çevrimiçi olarak hayata geçirilen 4. Nükleer Santraller Fuarı ve 8. Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES) ile ilgili bilgi veren Nükleer Sanayi Derneği (NSD) Başkanı Alikaan Çiftçi, bu yıl NPPES'e ABD, Rusya, İngiltere, İspanya, Almanya, Ukrayna, İtalya, Belçika, Fransa, Finlandiya, İsviçre, Nijerya, Mısır, Ürdün, BAE, Macaristan, Hindistan gibi dünyanın birçok ülkesinden 63 standlı firma ve bin 100 ziyaretçinin katıldığını belirtti.

BÜYÜK FIRSAT VAR

Çiftçi "Ortadoğu ve Afrika'nın en büyük nükleer sanayi etkinliği haline gelen NPPES, sadece Akkuyu NGS ve planlanan nükleer santral projelerinde değil, diğer 18 ülkede inşaatı devam eden 52 reaktör ile önümüzdeki 10 yıl içinde inşasına başlanacak 162 yeni nükleer reaktör için de Türk firmalarını fırsatlarla tanıştırıyor" dedi. "Çiftçi "Sanayicilerimiz Akkuyu'da kazandığı kabiliyetleri diğer projelere rahatlıkla taşıyabilir" diye konuştu.

4 YILDA ÜRETİMİ ÖĞRENDİLER

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir "4 yıl gibi kısa bir sürede Nükleer Sanayi Kümelenmesi Projesi NÜKSAK ile bu lige girebilecek kalitede ürünler üretmek için yerli sanayicilerimize çok önemli bir kapı açmayı başardık" dedi. Özdebir "Kümemizde yer alan firmaların sayısını her geçen gün artırmaya çalışıyoruz ancak bu işbirliği girişimlerimiz sadece küme firmalarımızla da sınırlı değil. Dünyanın her tarafından gelen talepleri ülkemizdeki en doğru firmalara yönlendirmenin çabası içindeyiz" diye konuştu.

400 FİRMA İŞ YAPIYOR

Akkuyu NGS'ye yönelik şu an 400'den fazla yerli firmamızın iş yaptığını hatırlatan Çiftçi, "Bu yıl NPPES'te Akkuyu NGS'ye Türk firmalarının ilgisi yoğundu. Nükleer sanayiye yönelik üretim yapmayı planlayan firmalarımızın sayısının her geçen yıl arttığını görüyoruz" dedi.