Sandıklı ilçesinde yaşayan haşhaş üreticisi Mustafa Duran, bu sene yağmurun çok olmasından dolayı haşhaş rekoltesinin yüksek olduğunu ifade etti. Hasat döneminin yaklaşık 15 gün süreceğini kaydeden Duran, "Sabah 07'den akşam 19'a kadar balya diye adlandırdığımız çuvallara kırıyoruz. Kişi başı 2 çuval kırıyoruz. Kırdığımız haşhaşları köyü götürüp, traktöre bağlı makinada eziyoruz. Kapçığını (kabuğunu) ve haşhaşını ayırıyor. Haşhaş bizde kalıyor, kapçığını devlete veriyoruz onlarda ilaç yapımında kullanıyorlar" diye konuştu.
Kendilerinin topladıkları haşhaşı alarak yemek yapımında kullandıklarını belirten Duran, haşhaşlı pidesi meşhur, ben haşhaşı çok severim günde yarım kilogram haşhaş ezmesi yiyorum. Pekmezle karma yapıyoruz" dedi.
"Bu yıl iyi bir gelir bekliyoruz"
Duran, haşhaşın özellikle kışın kilogram fiyatının piyasada 7-8 TL civarında satıldığını, haşhaşın kabuğunu geçen sene Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) ise kilogramını 4 TL'den verildiğini hatırlattı. Bu sene TMO'nun haşhaşı hangi fiyattan alacağının daha belli değil olmadığını da sözlerine ekleyen Duran son olarak şunları söyledi:
"Ama bu yıl iyi bir gelir bekliyoruz. Çiftçiye en çok kazandıranlardan birisi haşhaş onun haricinde biliyorsunuz arpa, buğday para etmiyor. Haşhaşta her zaman olmuyor, emek çekersen, sularsan, 3,4 defa çapalarsan oluyor yoksa verim alamazsın. (İHA)