Afrika'ya 20 milyar dolarlık çıkarma

Gelişmiş ülkelerin ticaret ilişkileri kurmak için yarıştığı Afrika kıtası, kapılarını Türk markalara açtı. 54 Afrika ülkesi için Ruanda'da 6 farklı sektörel fuar organize eden CNR Holding, 20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefliyor.

CNR Holding, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm dünyanın ticaret ilişkileri kurmak için girişimlerde bulunduğu Afrika kıtası için 15 sektöre 6 farklı fuar organize edecek. 54 Afrika ülkesinin kamu ve özel sektör satın almacı ve karar vericilerin iş ilişkileri için geleceği fuarlarda gerçekleşecek olan ihracatın 20 milyar doların üzerine çıkması hedefleniyor.

EN KOLAY YOL RUANDA

Ruanda'nın, Afrika kıtası ile iş yapmanın en kolay ve en az maliyetli yolu olduğunu dile getiren CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, "Bu fuarlar ile Ruanda ve diğer Afrika ülkelerinin alıcılarını Ruanda'da bir araya getireceğiz. Koca Afrika kıtasındaki ülkeleri tek tek dolaşarak bize ulaşamayacak alıcıları biz Ruanda'daki stantlara kadar getireceğiz. Ruanda veya Afrika kıtası ile iş yapan ya da yapmak isteyen firmalar, fuarlarımıza büyük ilgi gösteriyor. Bu fuarlarla Afrika'ya ihracat seferberliğini başlatmış olduk" dedi.

OLMAMIZ GEREKEN BİR PAZAR

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği Başkanı Tahsin Öztiryaki, Afrika kıtasının, Türkiye'deki bütün ihracatçıların ilgisini çekmesi gerektiğini vurguladı. Öztiryaki; "Afrika kıtasına, almamız gerekeni alınması gereken bir fiyata, satmamız gerekeni ise satılması gereken bir fiyata sattığımız bir ülke imajı verdik. Olmamız gereken, fuarlarla kendimizi tanıtmamız gereken bir pazar Afrika" şeklinde konuştu.

AFRİKA'YA AÇILAN KAPI OLACAK

Ruanda Kalkınma Bakanı Clare Akamanzi ise, şu şekilde konuştu: "Ruanda Afrika'ya açılan kapınız olacak. Günümüzde bir milyarın üzerinde bir nüfusa erişmek istiyorsanız Ruanda doğru bir tercih olacaktır. Ruanda'ya geldiğinizde Afrika'nın ve Ruanda'nın önde gelen iş insanları ile bir araya gelme imkanı bulacaksınız."

TÜRKİYE'YE RAKİP BİR TİCARET ÜSSÜ DAHA YOK

Uzun zamandır Ruanda ile iş ilişkileri yürüten Summa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bora, "Rusya'dan Çin'e, oradan Amerika'ya bütün nakliye ağlarında sorunlar var. Bu süreçte Türkiye üretimin aksamaması, lojistikte sorun yaşamaması sayesinde ön plana çıktı. Bana göre bu bölgede Türkiye'ye rakip bir ticaret üssü daha yok. Afrika'nın ihtiyaçlarını da çok iyi biliyoruz. Bu anlamda, bu fuar organizasyonlarının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ülke seçimi olarak da çok güzel bir ülke Ruanda. Temennim, CNR Holding başka ülkelere de benzer girişimleri yapar ve bunlar kalıcı olur" dedi.