Afrika pazarına ihracatı artıracak ticari çıkarma

ZÜCDER, Doğu Afrika'da gelişen 8 ülkeye ihracatı artırmak üzere Kenya'ya 28 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında ticari program düzenliyor. Yapılacak ikili görüşmelere 8 ülkeden alım heyetleri gelecek.

Züccaciye sektörünün çatı derneği Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER), ihracata katkı sunmak için Afrika pazarına açılıyor. Kenya'ya 28 ağustos-1 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek program kapsamında, Etiyopya, Uganda, Tanzanya, Sudan, Ruanda, Somali ve Güney Sudan'dan nitelikli alıcılarl aikili görüşmeler yapılacak. Dernek Rusya'ya da benzer bir program planlıyor.

HEDEF 10 MİLYAR DOLAR

ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, "Yılın son yarısında yurt içinde 2, biri Kenya'da diğeri Rusya'da olmak üzere 4 organizasyon yapıyoruz. 2023 yılında yurt içinde 2, yurt dışında 5 olmak üzere 7 tane B2B'ye ve 2 tane de fuara imza atacağız. Amacımız sektör için ticari atılımları sağlayarak, 5 yıl içerisinde dünya 8'inciliğinden dünya 57'nciliğine ulaşıp 10 milyar dolarlık ihracata imza atmak" dedi.10 milyar dolar büyüklüğe ulaşan mutfak sektörünün 2022 yılı için 7 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediğini belirten Öksüz, bu anlamda Afrika pazarının önemine dikkat çekti.

GELECEĞİN PAZARI

Öksüz "2021 yılında da pandemi şartlarından dolayı Türkiye'den ZÜCDER üyesi 26, Kenya'dan ise 30 firmanın katılımıyla ZÜCDER online B2B platformundaki ilk sanal ticaret heyetimizi gerçekleştirmiştik. Şimdi bunu fiziki şartlarda gerçekleştiriyoruz. Kenya züccaciye sektör ithalatının yüzde 44,7'sini karşılayan elektrikli mutfak ve ev aletleri alt sektörünün en büyük ithal kalemi fırın, ocak, ızgara ürünleridir. Bu ürünlerde Türkiye'nin yüzde 80,9 hakimiyeti söz konusu" dedi.