90 yıllık helvacı, satışa çözümü internette buldu

İzmir'in tarihi semti Basmane'nin 90 yıllık helvacısı ''Mehmet Helvacıoğulları'' işletmesinin sahibi İhsan Helvacı, tüketimi azalan helvayı internetten pazarlayarak işletmesini yaşatmaya çalışıyor.

İzmir'in tarihi semti Basmane'nin 90 yıllık helvacısı "Mehmet Helvacıoğulları" işletmesinin üçüncü kuşak sahibi 70 yaşındaki İhsan Helvacı, tüketimi giderek azalan tahin helvasını internetten pazarlayarak işletmesini yaşatmak istiyor.

Basmane'nin Anafartalar Caddesi'ndeki tarihi dükkanında hizmet veren İhsan Helvacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babası Mehmet Helvacı'nın 1926 yılında Konya'dan İzmir'e gelerek amcasıyla Basmane'deki işletmeyi kurduğunu belirtti.

O tarihten bu yana işlerini aksatmadan sürdürdüklerini, yaşadıkları zorluklara rağmen ayakta tutmaya gayret ettiklerini anlatan Helvacı, kendilerine ata emaneti olan işletmeyi gelecek kuşaklara miras bırakmayı amaçladıklarını ifade etti.

Dükkanda kullandıkları birçok eşyanın da şirket gibi tarihi olduğunu, babasının 1934'te Soyadı Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle "Helvacı" soyadını aldığını kaydederek, "Onlar işi büyütmüşler fabrika şekline sokmuşlar. Babamız kurduğu için ve bu işi bildiğimiz için pek zorluk çekmedik. Kendi yerimiz olduğu için rahat çalıştık, devam ettirdik. Zorlukları var ama pek yorucu bir iş değil. Dediğim gibi biz doğru yoldan gittik, işimizi bilerek dürüstçe yaptık, babamızdan aldığımız terbiye ile gösterdiği istikametten gittik ve işimizi severek yaptık." diye konuştu.

"İnternetten satıyoruz"

Helvanın eskisi gibi rağbet görmediğini söyleyen Helvacı, özellikle havaların ısınmasıyla tüketimin bitme noktasına geldiğini dile getirdi. Genç neslin helvayı yeteri kadar tanımadığını belirten Helvacı, bu nedenle tüketimin düşük olduğunu, bu ürünün daha iyi tanıtılması gerektiğini vurguladı.

Mesleğin bir süredir "yerinde saydığını", tüketimi artırmak için interneti de kullanmaya başladıklarını anlatan Helvacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dükkanı sabah 09.00’da açar akşam 18.30-19.00’da kapatırım. Benim amacım burada oyalanmak. Helvacılık sektörü yürümedi, büyümedi. Büyük şirketler de bu işe el atmadığı için helvacılık maalesef yerinde saydı. Biz de bu mesleği baba mesleği olduğu için elimizden geldiği kadar devam ettirdik, koruduk ve hala da yapıyoruz, yapmaya da çalışacağız. Artık şartlar değiştiği için bazı ürünler internetten satılıyor, yeğenimle o işlere de girdik. Yeğenime 'Gel bu dükkanı ilerlet' dedim. Bana 'Amca devir değişti artık, devir internete döndü' dedi. Babamızın ismini bu şekilde yaşatmak istiyoruz."

En büyük hayalinin bir helva fabrikası kurmak olduğunu ancak bunu gerçekleştiremediğini söyleyen Helvacı, "Büyük abim istemiyordu, 'Kendi yağımızda kavrulalım' diyordu. Bizde helva 60-70 senedir aynı şekilde devam ediyor. Şimdi babadan gelen üretim terbiyesiyle beraber bu işi yürütüyoruz. Ben de gittiği yere kadar sürdüreceğim." dedi.