75 yıllık berber dükkanında eski usullerle tıraş

Kilis'te babasının 75 yıl önce açtığı dükkanda yarım asırdır mesleğini sürdüren berber Ali Marili, müşterilerine eski usullerle hizmet veriyor.

1

Kilis'te yarım asırdır berberlik yapan 62 yaşındaki , babasının çalıştığı dönemdeki haliyle koruduğu 75 yıllık dükkanda müşterilerini eski usullerle tıraş ediyor.

Mısır'da 1900'lü yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle Suriye üzerinden Kilis'e göç eden aileye mensup olan Ali Marili, 12 yaşında babasının yanında başladığı berberlik mesleğini ilk günkü şevkle sürdürüyor.

Meşetlik Mahallesi'nde babasının 75 yıl önce açtığı dükkanda çalışan Marili, iş yerinde hiç değişiklik yapmadan, eski usullerle müşterilerine hizmet veriyor.

Çeşme ve lavabonun dahi bulunmadığı dükkanda, tıraş için suyu kışın sobada, yazın tüpte ısıtan Marili, müşterilerin yüzünü yıkarken de eski bakır tası kullanıyor.

Marili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkokulu bitirdikten sonra babasının yanında başladığı berberliği eski usullerle sürdürdüğünü söyledi.

Tıraş takımından müşterilerin yüzünü yıkadığı bakır tasa ve aynaya kadar her şeyi babasının da kullandığına işaret eden Marili, "Babamdan kalan hiçbir eşyayı değiştirmedim. Bir şey kırıldığında bile tamir edip yine kullanırız." dedi.

Marili, "Babamdan kalan nostaljiyi sürdürmeye çalışıyorum. Mazisi olmayanın hayatı olmaz. Allah'ın bana verdiği ömür kadar bunları yaşatacağım. İsteseydim bu dükkanı modern bir berber dükkanına dönüştürebilirdim. Ancak babamın zamanından beri tıraşa gelen müşterilerim var. Bizden memnunlar." diye konuştu.

"Dükkana girdiğimde anılarım canlanıyor"

Dükkana 50 yıldır tıraşa gelen 73 yaşındaki yemeni ustası Mustafa Beksözlü, burasının kendisi için çok farklı bir yeri olduğunu dile getirdi.

Berber dükkanına geldiğinde eski günlerini hatırladığını belirten Beksözlü, "Eskisi gibi güzelce yüzüm sabunlanıyor ve tıraş oluyorum. Bir berber, insanın ailesi gibidir. Babam da bu berbere gelirdi. Ben de halen buraya gelebildiğim için çok mutluyum." dedi.

Uğur Özarpaçı ise bu dükkanda tıraş olmanın rahatlığını başka yerde bulamadığını anlatarak, "Mesela tasla yüzü yıkama yöntemi sadece burada var. Dükkana girdiğimde eski anılarım gözümde canlanıyor. Başka bir berbere gittiğim zaman aynı muhabbeti bulamıyorum. Tıraşımızı olur, çayımızı içeriz, eskileri yad ederiz." dedi.

Müşterilerden 82 yaşındaki Osman Kurtboğan da bu yöntemle berberlik yapan kimse kalmadığına işaret etti. (AA)