Baltık ülkesi Estonya, 2014’te başlattığı e-oturum programı sayesinde tüm dünyadan binlerce yatırımcının ülkede şirket kurmasını sağladı. İnternet üzerinden sağladığı e-oturum ile bir tür ‘sanal vatandaşlık’ sunan ülkeden bugüne kadar 2500’ü Türk, dünya çapından 65 binin üzerinde kişi e-oturum aldı. E-oturum (e-Residency) yoluyla Türkiye’den kurulan şirketlerin sayısı ise 650’yi aştı. Estonya’nın ilk kez uygulamaya geçirdiği, dünyanın herhangi bir ülkesinin vatandaşlarına resmi dijital kimlik elde etme hakkı sunan e-Residency (e-Oturum) programı, dünyanın herhangi bir yerinden Avrupa Birliği (AB) pazarında kurulmuş bir şirket olma avantajları sunuyor.
DİJİTAL KİMLİK VERİYOR
AB ortak pazarında iş yapmak isteyen ve diğer şirketlerle rekabet ederken geride kalmamak isteyen Türk girişimciler de Estonya’nın e-Residency (e-Oturum) programı yoğun ilgi gösteriyor. e-Residency (e-Oturum) programı ile girişimciler, Türkiye’den çalışırken global bir AB şirketi kurabilmelerini sağlayan resmi dijital kimlik elde etme hakkını kazanıyor. 2500’ü aşkın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ‘e-Oturum’ aldığı program, dünya çapında 65 binin üzerinde kişiye ulaştı.
23 SAATTE TÜM SÜREÇLER TAMAM
Pandemi sürecinde e-oturum sayesinde şirketini yöneten Prompt Api CEO’su Umut Gökbayrak, şunları söyledi: “Estonya e-residency Avrupa ve dünya pazarlarına uyum açısından bize önemli kolaylıklar sağlıyor. Şirket kurma ve büyütme konusundaki regülatif işleri bürokrasiden uzak ve dijital ortamda çözebilmek bizim için çok önemliydi. Estonya e-residency bu süreçte bizim hızımıza yetişebiliyor. Tam 23 saatte şirketi açıp tüm süreçler tamamlanmıştı. Tek bir fiziksel imza atmadan ve hiçbir kişiyle yüz yüze görüşmeden. Dünya ölçeğinde iş yapabilmek için ülkeler girişimcilerin önündeki zorlukları kaldırmaya çalışırken Estonya önemli oyunculardan olmayı bu şekilde başarmış.”
E-OTURUM PROGRAMI NEDİR?
Estonya'nın dünyada ilk kez uygulamaya geçirdiği e-Residency programı, tüm ülke vatandaşlarına, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar global bir AB şirketini tümüyle çevrimiçi yönetme özgürlüğü tanıyor. e-Residency sahipleri, Avrupa Birliği iş dünyasına katılmanın yanı sıra, dijital kimlikleriyle kamu e-hizmetlerinden yararlanabiliyor.