475 bin kişi eğitim aldı 25 bini patron oldu

Bakan Özlü, KOSGEB'in girişimcilere destek programlarıyla da öne çıktığını belirterek, 2010-2016 döneminde 475 bin vatandaşın, girişimcilik eğitimlerine katıldığını ve 25 binden fazla kişinin, kendi işinin patronu olduğunu söyledi. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) 2010 yılında proje odaklı destekleme modeline geçtikten sonra, yaklaşık 96 bin işletmeye 1,77 milyar lira destek sağladığına dikkati çekti. Özlü, "KOBİ Finansman Destek Kredi Programları kapsamında, işletmelerimize 2003 yılından bugüne kadar 1,14 milyar lira kaynak aktardık ve böylece 11,9 milyar lira tutarında kredi hacmi oluşturduk. 2003 yılından bugüne kadar, KOBİ'lere aktardığımız toplam kaynak ise yaklaşık 3,25 milyar liradır" dedi. Özlü, KOSGEB'in girişimcilere yönelik destek programlarıyla da öne çıktığını belirterek, 2010-2016 döneminde 475 bin vatandaşın, girişimcilik eğitimlerine katıldığını ve bugüne kadar 25 binden fazla girişimcinin, kendi işinin patronu olduğunu bildirdi.

19 BİN KİŞİYE İSTİHDAM 

Bakan Özlü, bu yıl sonuna kadar, 19 bin kişiye istihdam imkanı sağlayacak 8 organize sanayi bölgesi (OSB) ve 4 sanayi sitesi (SS) projesini, 2017’de ise 31 bin kişiyi istihdama olanağı sunacak 9 OSB ve 2 SS projesini tamamlayacaklarını belirtti. Teknoloji kapasitesini artırmak için çok daha büyük bir efor sarf edeceklerini vurgulayan Özlü, Ar-Ge projelerinin ve patentlerin ticarileşmesine daha yoğun bir mesai harcayacaklarını dile getirdi.

KREDİ LİMİTİ 1.5 MİLYON

Bakan Özlü ayrıca, KOSGEB 2016 Yılı Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği Programı'nda işletme başına sağlanacak kredi üst limitinin 1 milyon 500 bin lira olarak belirlendiğini söyledi. Özlü, "300 bin liralık kredi faizinin tamamını KOSGEB karşılayacak" dedi. 

1 Milyar liralık satış yaparlar

Özlü destek programı kapsamında 210 milyon lira faiz desteği sağlanırken, bankalar tarafından da 1 milyar liranın üzerinde kredi kullandırılacağının altını çizdi. İşletmelerin banka başvurularıyla değerlendirme ve onay süreçlerinin 9 Aralık'ta, programın tamamının ise 28 Şubat 2017'de sona ereceğine işaret eden Özlü, "Programla, bir taraftan KOBİ'lerin yerli ve yeni makine teminiyle üretime, istihdama ve ihracata katkıları artacak, bir taraftan da yerli makine üreticileri yaklaşık 1 milyar lira civarında satış yapmış olacaklardır" dedi.