Küçük ve Orta Ölçeli İşletmelere (KOBİ) Almanya, Avusturya, Belçika, Brezilya, Lüksemburg ve İsviçre'de yer alan KOBİ'lerle ikili ve çoklu işbirliği imkanı getirildi. TÜBİTAK ve KOBİ'lerin Uluslararası Araştırma Faaliyetleri (IRA-SME) Ağı, KOBİ'lerin dahil olduğu uluslararası araştırma, geliştirme ve yenilik projelerinin desteklenmesi amacıyla ortak çağrıya çıktı.
36 AY SÜRESİ VAR
Söz konusu 33'üncü çağrıyla Türkiye'deki teknik yeterliliğin ve bilgi birikiminin artırılması, KOBİ'lerin uluslararası teknoloji birikimine erişiminin ve teknoloji transferinin sağlanması, edinilen teknolojik bilgi ve deneyimin KOBİ'ler bünyesinde içselleştirilerek özgün teknolojilerin geliştirilmesinde ivme kazandırıcı ve yönlendirici bir etken olması ve KOBİ'lerin uluslararası pazarlarda yer almasına katkı sağlanması hedeflendi.KOBİ'lere 6 ülkedeki işletmelerle işbirliği imkanı sağlayacak olan çağrı, 27 Mart 2024'e kadar açık kalacak. Proje süresi en fazla 36 ayla sınırlıyken, bir proje kapsamında TÜBİTAK'tan talep edilen katkı Kurum Hissesi ve Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) hariç proje başına 325 bin euro'yu, yürütücü kuruluş başına, yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları için 100 bin euro'yu, özel kuruluşlar için 325 bin euro'yu aşamayacak. Proje ekibinde proje yürütücüsü, araştırmacı, danışman, yardımcı personel ve bursiyer (özel kuruluşlar hariç) görev alabiliyor. Proje ekibinde yer alacak kişilerin TÜBİTAK-Araştırmacı Bilgi Sistemine (ARBİS) kayıtlı olmaları ve kayıtlarının güncel olması gerekiyor.
BAŞVURU KOŞULLARI NELER?
Çağrıya Türkiye'den yapılacak başvurularda sanayi-akademi işbirliği tercih nedeni olmakla birlikte çağrı ortağı en az 2 ülkenin yer aldığı KOBİ-KOBİ işbirliği projeleri desteklenebilecek. Firma düzeyinde katma değer yaratan ve ticaret sicil belgesi olan Türkiye'de yerleşik KOBİ'ler ve söz konusu KOBİ'lerle başvuruda bulunacak Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları ve/veya firma düzeyinde katma değer yaratan ve ticaret sicil belgesi olan Türkiye'de yerleşik büyük ölçekli sermaye şirketlerine ilgili program hükümlerince destek verilecek. Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları ve büyük ölçekli sermaye şirketleri, çağrı kapsamında başvuruda başvurabilmek için bir KOBİ'nin yürütücü kuruluşlar arasında bulunduğu bir ortaklık kurması gerekiyor.