Türkiye'de ilk kez düzenlenen ve 4 yılda bir gerçekleştirilen, ''12. Uluslararası Keçicilik Konferansı'' Antalya'da başladı.
Kundu turizm merkezindeki bir otelde düzenlenen konferansa, 37 ülkeden 350 bilim insanı ve sektör temsilcileri katıldı.
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, keçicilik alanında dünyanın en saygın ve önemli buluşmalarından biri olarak görülen ve Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen 12. Uluslararası Keçicilik Konferansı'nda, dünyanın her yerinden bilim insanı, bürokrat, uzman ve sektör temsilcilerini Antalya'da ağırlamaktan gurur duyduklarını belirtti.
Keçi yetiştiriciliğinin, halen dünyanın büyük bir bölümünde kırsal kalkınmada en önemli unsur olduğunu vurgulayan Çelik, keçiciliğin özellikle yoksullukla mücadelede etkin kullanılan üretim dalı olduğunu kaydetti.
Küçükbaş sayısı 31 milyondan 44 milyona yükseldi
Türkiye için de küçükbaş hayvancılığının son derece önemli olduğunun altını çizen Çelik, şöyle devam etti:
"Küçükbaş hayvan varlığımız geçmişten bugüne gelindiğinde önemli mesafeler almış ve özellikle de son on yılda kayda değer gelişmeler olmuştur. 2006 yılında birliklerin ve merkez birliklerinin kurulması ile Bakanlığımızın sağladığı desteklerle küçükbaş hayvan sayımız 31 milyondan 44 milyon başa yükseldi. Küçükbaş hayvancılığımızdaki gelişmeler, dünya ve Avrupa Birliği ülkeleri içinde kendini göstermiş ve üst sıralarda yer almış olmakla birlikte, ülkemiz, sahip olduğu 11 milyon civarında keçi varlığı ile de Avrupa'da birinci sırada bulunmaktadır."
Çelik, Türkiye'de kırmızı et açığının kapanmasının ancak küçükbaş hayvancılık sektörünün gelişmesiyle mümkün olduğunu, bu anlamda et üretimi ve tüketiminin koyun ve keçi yetiştiriciliği açısından ülke için önemli hayvansal üretim dalı olduğunu vurguladı.
100'den fazla yabancı katılımcı
Dünya Keçiciler Birliği Türkiye Temsilcisi İrfan Daşkıran, kongrenin 4 yılda bir düzenlendiğini, Türkiye'den önce İspanya'da gerçekleştirildiğini belirtti.
Ülkesel anlamda bazı sorunlar yaşadıklarını ifade eden Daşkıran, "Bu sorunları başarıyla atlattık. Bakanlığımızın, sivil toplum örgütlerinin, özel sektör temsilcilerinin ve akademisyenlerin bu konferansı düzenlemede çok büyük bir desteği söz konusu. Ülkede yaşanan olaylardan dolayı programın iptali riskiyle karşı karşıya geldik. Fakat şu an itibarıyla 350 katılımcıyla toplantımızı başlattık. Bunların 100'den fazlası yabancı ülkelerden gelen katılımcılardan oluşuyor." dedi.
Daşkıran, konferansta 37 ülkeden katılımcı bulunduğunu, en fazla katılımcının, ABD, Fransa, İspanya, İtalya ve Çin'den geldiğini kaydetti.