1.2 milyarlık geri dönüşüm ihracatı

Türk geri dönüşüm sektörü büyüme trendini sürdürüyor.

Sayıları her geçen gün artan geri dönüşüm tesisleri, kapasiteleriyle birçok Avrupa ülkesinin altyapısını geride bırakıyor. Bu başarı beraberinde ihracat olarak tabloya yansıyor.

Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) Kurucu Başkanı Fatih Eren, "Hem iç pazardan hem de Avrupa'dan ithal edilen geri dönüştürülebilir hurda atıktan sadece GEKADER özelinde 2022 yılında yaklaşık 1 milyar 200 milyon TL'lik ihracat geliri elde edildiğini saptadık. Enerji ve istihdam maliyetleri yüksek olmasaydı belki de ihracatta 2 milyar TL'lik gelir elde edebilirdik" dedi.

STRATEJİLER KONUŞULMALI

İhracat tarafında İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) kurumuna gelecek dönemde büyük görevler düştüğünün altını çizen Fatih Eren, " İKMİB ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) gibi birliklerin çalıştay buluşmalarına geri dönüşüm sektöründe ihracat yapan firmaları da dahil etmeleri ve gelecek dönem global pazar stratejileri konusunda istişare edilmesi gerekiyor. Tespit edilen hedef ülkelerdeki pazar beklentileri analiz edilerek doğru stratejilerle Türk geri dönüşüm sektörüne bilgiler verilmeli. Böylece ihracat rakamını ikiye katlamamız içten bile değil" diye konuştu.

İSTİHDAMA KATKI YAPTI

Eren "Sektör dolaylı yoldan yüzbinlerce kişiye iş olanağı sağlayan sektörler arasında yer alıyor. İster kâğıt, ambalaj veya pet geri dönüşüm tesisi olsun, ister biyokütle tesisi olsun, geri dönüşüm sektörü farklı sektörlerden yatırımcıların ilgisini cezbediyor. Diğer taraftan sektörde faaliyet gösteren şirketler de büyüme trendini sürdürüyor" dedi.