Yunus Emre'nin divanı Osokin'in tuhaf hayatı

8 Kasım'da dördüncü yaş gününü kutlayan VakıfBank Kültür Yayınları yeni yaşına Yunus Emre Divanı prestij eseri ile giriyor. Yayınevi Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nda da ilk kez okurla buluşacak beş iddialı kitap yayınlayacak.

8 Kasım 2018'de yayın hayatına başlayan ve dört yılda yayınladığı 180 kitapla Türkiye'nin kültür birikimine büyük katkı sunan VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), zengin seçkisini büyütmeye devam ediyor. Türkiye'nin kültürel mirasını gün yüzüne çıkarmak ve dünyaca ünlü eserleri okurların edebi hafızasına kazandırmak amacıyla hareket eden VBKY, farklı disiplinlerde yerli ve yabancı eserleri okurla buluşturuyor. Nitelikli bir yayıncılık anlayışı benimsediklerini belirten VakıfBank Genel Müdürü ve VBKY Yayın Kurulu Başkanı Abdi Serdar Üstünsalih, VBKY'nin yayıncılık çizgisinin ilk günden itibaren büyük ilgi gördüğünün altını çiziyor. "Bıraktığımız kalıcı eserler ile VBKY aracılığıyla Türkiye'nin kültürel iklimine değer katıyoruz. Geçmişten beri, özenle saklanacak ve VakıfBank'ın köklü tarihinden bugüne taşıdığı sosyal ve kültürel sorumlulukların izi olan eserler sayesinde okurlarımızın ilgi alanlarını beslemeye devam edeceğiz" diyen Üstünsalih, yayınevinin bundan sonraki rotasına dair de ipuçları veriyor.

MİLLİ EDEBİYATIN MİMARI

Yayınevinin son yayınladığı prestij eser Orhan Kemâl Tavukçu imzalı Yûnus Emre ve Dîvânı. VBKY, bu eserle Türk yazı dilinin ve millî edebiyatın mimarlarından Yunus Emre'yi, beslendiği beşerî kaynaklar ve etkilendiği fikirler ile birlikte irdeliyor. Yayınevi, bu yıl 3-11 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek olan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'na da ilk kez okurla buluşacak beş kitap ile giriyor. Bunlardan ilki Erken Dönem Hindistan Tarihi ve Kültürü. Garip gelecek ama çağdaşı diğer medeniyetlere göre daha gelişmiş olan Hint toplumunun bugüne dek bir "Herodot'u" olmamış. Alanda yapılan çalışmalar da oldukça sınırlı. Yalçın Kayalı imzalı çalışmaya konu olan ve siyasi tarihin, kültürel faaliyetlerle birlikte ele alınmasını gerekli kılan ilgili çağ ise Hint tarihinin günümüze kadar devam eden hareketliliğinin, tarihsel arka planını oluşturması açısından son derece önemli...

VBKY kitapları, 20 Kasım'a kadar yüzde 40 indirimli.

BİLGİ DEVRİMİ VE ÖTESİ

HamIsh Scott'un hazırladığı Erken Modern Avrupa Tarihi/ Esaslar modern dünyayı tanımlayan tarihsel, toplumsal ve zihnî değişimlerin ayak seslerinin duyulduğu dönemi anlamak adına önem taşıyan bir çalışma. 2015 yılında Erken Modern Avrupa Tarihi Rehberi başlığıyla iki cilt olarak Oxford Üniversitesi tarafından hazırlanan bu eseri VakıfBank Kültür Yayınları yedi kitaplık bir seri olarak Türk okuruna sunacak.

KÜLT BİR 'TUHAF HAYAT'

Bahsedeceğimiz bir diğer kitap Pyotr Demyanoviç Uspenski'nin kült romanı "İvan Osokin'in Tuhaf Hayatı". Osokin aslında bizlerden biri. Hayatı da hepimizinki kadar tuhaf. Onun içsel konuşmaları, muhasebeleri ve çekişmeleri bu nedenle hepimize tanıdık geliyor. Ezoterizmin öncülerinden Uspenski'nin daha önce birkaç kez Türkçeye çevrilmiş bu klasikleşmiş romanını VakıfBank Kültür Yayınları ilk kez Rusçadan çevirisiyle edebiyatseverlerle buluşturuyor.

SIRA DIŞI BİR DİPLOMAT

1854 yılında Osmanlı hizmetine giren Polonyalı bir ailenin çocuğu olan Ahmet Rüstem Bey Osmanlı'nın son dönemi ile Cumhuriyetin kuruluş yıllarına yakından şahit olmuş bir diplomat ve aydın. Türk olmamasına rağmen Türk milletine karşı güçlü minnet ve sevgi hisleriyle dolu olan bu sıra dışı bir diplomatın hayat hikâyesi Kürşad Karacagil'in kaleminden okura ulaşıyor.

BATINİLİK VE ENTELEKTÜELLER

Akademi "batıni" inançlara küçümseyerek bakar. Genelde bu terimlerle anlatılan dinî ve felsefi gelenekler ya da bunların entelektüel tarih için önemi konusunda bilgisizdir. Wouter J. Hanegraaff, Bâtınilik ve Akademi'de entelektüellerin İncil dini ve Antik Yunan aklının temellerine meydan okumuş, Geç Antik Dönem'den kalma bir dizi "pagan" fikirle Rönesans'tan beri nasıl hesaplaşmaya çalıştıklarının göz ardı edilmiş hikâyesini anlatıyor.