TM Dijital Haber Merkezi
“Başı Sınuklar İçin Kılavuz” kitabı insan ilişkilerinde korku ve tereddüdün galip geldiğini söyler. Çünkü her insanın içinde takdir edilme duygusu yatar yatar. Yazara göre hepimiz bizi ruhsal olarak besleyen, cesaretlendiren, takdir eden insanlara doğal bir çekim duyarız. Tevazu, benliğimizi aradan çıkararak gönül kapılarımızı bütün varlığa açmaktadır. Üstünlük taslamamak, kendimizi diğer insanlara ve hatta yaratılmışlara denk bilmektir.
“MESELE İNSANIN KENDİSİ DEĞİL, KENDİN KALMAK, KENDİNLE KALMAK”
“Kimi ruh dünyamıza alacak kimi dışarıda bırakacağız? İçimize buyur ettiklerimiz sınırlarımızı ihlal eder mi? Kendimizi başkalarının beğenisine göre mi düzenleyeceğiz? Öteki korkusu; beni yargılayan, bana rakip olan ve bazen ikisi birden olan ötekinden korku. Hem korkuyoruz ötekinden, hem yalnız kalamıyoruz. Kendi kendine kalma zorluğu. Günümüzün sorunlarından birisi de bu. Kendimizle baş başa kalamıyor, hemen bizi oyalayacak, dikkatimizi çekecek bir uyarana yönelmek… Mesela insanın kendisi değil, kendin kalmak, kendinle kalmak.”
BİLGİ KÖRLÜĞÜNE DİKKAT ETMELİYİZ
Kötü beslenmenin sadece gıdayla olmadığına dikkat çeken Kemal Sayar, zihnimizi çöple dolduran ve dikkatimizi derin olandan alıkoyan her mesaj, e-posta veya gönderi insanları kötü beslediğini söyler. Sosyal medya düşünce hayatına erişimi kolaylaştırdığı gibi yine erişimi de gereksizleştirebiliyor. Çünkü gün boyu sosyal medya gönderilerine göz gezdiren kişi dünya ve ülke olaylarına dair yeterince bilgi sahibi olduğu yanılsamalarına kapılabilir.
“İNSANLAR İYİ BİLİNMEYE GAYRET EDER”
“Bir odada iki kişi buluştuğunda", diyor William James, "aslında altı kişi vardır. Kendimi gördüğüm halimle ben, onun beni gördüğü haliyle ben, benim onu gördüğüm haliyle o, onun kendisini gördüğü haliyle o, gerçekte olan ben ve gerçekte olan o." Çok mu karmaşık? Dünyaya bıraktığımız izler, varlıktan yansıyan gölgeler bazen kendi gerçekliğimizin yerine geçer. Mağaranın dışındaki gölgeleri hakikat zannettiğimiz çok olur. İnsanların gözünden nasıl göründüğümüzü önemseriz, kendi değer ve özsaygımızı biraz da buradan devşirir ve iyi bilinmeye gayret ederiz.”
“Başı Sınuklar İçin Kılavuz” insanın yaşam öğretilerine doğru yol almak ve duyguları tanımlamak isteyen okurlar için keyifli kitap olacaktır.