MERVE YILMAZ ORUÇ
Yazar Doç. Dr. Deniz Yüceer Berker'in üç kitaptan oluşan Sıradışı Çocukların Sıradışı Kitapları serisi raflardaki yerini aldı. Puella Kalesi, Pirum Ağacı, Somnia'nın Dünyası adlı kitaplar, içerisinde beşer adet öykü barındırıyor. Çocukların hayal dünyasına ve düşünme gücüne ışık tutan yazar Yüceer'in kitaplarında yer alan öyküler, kurgusal olarak yaratılan her biri farklı özelliklere sahip sıradışı gezegenlerde geçerken günümüz dünyasının sorunlarına da değiniyor. Sıradışı öykülerle alışagelmiş masalların kabullerini yıkmayı amaçladığını belirten Berker, kitaplarında çocukları, masalların pasif dinleyicileri olmaktan çıkarıp, onları yaşadıkları gezegeni değiştiren cesur mücadeleciler olarak konumluyor. Resimleriyle de dikkat çeken kitaplarda Zelal Ezgi Saban imzası yer alıyor.
Aynı zamanda akademisyen olan Beker, İstanbul Topkapı Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon, Sinema bölümünde doçent doktor olarak görevime devam ediyor. Yazmak kısmının hayatında her zaman olduğunu söyleyen Berker, bu serüvenin kitaba dönüşmesinin 2017 yılında yayınlanan Elizya kitabıyla başladığını aktardı. Sonrasında Sıradışı Çocuklar Sıradışı Gezegenler serisine başladığını belirten Berker, doktora tezini de çocuk ve ideoloji üzerine yazmış ve bu süreçte çocuk edebiyatına yönelmiş: "Çocuk yayınlarını incelediğinde büyük bir çoğunluğunun çocukların zihninin sadece tüketim ideolojisi ve birtakım nefret söylemleriyle doldurulduğu gördüm. Esas dönüm noktam katıldığım bir konferansta bu fikrimi belirtirken 'Hocam tespitiniz güzel ancak eylem olarak siz ne yaptınız?' sorusuna cevap vermekte zorlandım. Ve bu kitap serisini yazmaya karar verdim."
Sıradışı Çocuklar Sıradışı Gezegenler serisi, hikâyelerin geçtiği gezegenler ve hikâyelerdeki kahramanlar bizim alışkın olduğumuz, bize öğretilen masallardan çok farklı ve alışılagelmiş çocuk hikâyeleri değil. "Sıradışı Çocuklar Sıradışı Gezegenler" adıyla da bunu vurgulamak istediğini belirten Yüceer: "Her kitapta beş hikâye yer alıyor. Bu hikâyelerin hepsinde doğayı korumak, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, sosyal ve ekonomik eşitsizlikler, adalet gibi aslında bizim dünyamıza hiç de yabancı olmayan birçok soruna değiniliyor. Bu sorunlar hikâyelerdeki cesur çocukların mücadeleleri ile değişiyor. Yaşadıkları gezegenleri daha güzel bir yer haline getiriyorlar. Burada aslında vurgulamak istediğim hem biz yetişkinler hem de çocuklar için hayatın sadece masal ve öğretilerle sınırlı olmadığı her zaman için başka bir yol bulunabileceği bunun için de hayal, umut ve mücadele üçlüsünden vazgeçmemiz gerektiğini anımsatmak istedim." şeklinde konuşuyor.
Hikâyelerine seçtiği konu ve temalarla bugünün sorunlarına değinen yazar sözlerine şöyle devam etti: "Bu konuları özellikle tercih ettim. Ve 'Bak bunlar başka gezegenler ve bu sorunlara başka çözümler bulabiliyorlar' mesajını vermeyi hedefledim. Serinin son hikâyesinin son cümlesinde olduğu gibi 'Hepimize bir yerden tanıdık geliyorsa bu sıra dışı hikâyeler hayal mi gerçek mi ne önemi var' demek istedim."
Yazım aşamasının yaklaşık 2 buçuk sene sürdüğünü belirten Yüceer, ilk başta bir kitap olarak düşündüklerini ancak sonrasında tüm konulara değinebilmek adına üç kitap olarak yola devam ettiklerini dile getirdi. Dil konusunda da çok didaktik olmamaya dikkat ettiğinin altını çizen Yüceer "Açıkçası daha çok ele aldığım konuları öğretici bir yerden değil de okuyanları sıkmadan merak duygusunu da ayakta tutmaya çalışarak, kendi iç dünyalarında okudukları hikâyeleri özgürce anlamlandırabilmelerine de olanak tanıyacak şekilde kurguladım. Bu kitaplarla çocukların zihninde, yaşanılabilir daha güzel bir dünyanın hayal edilebilir olduğunun inancını yeşertmesini istiyorum. Çocukları hayal kurmaya teşvik ederek geliştirmesini umut ediyorum. " diyor ve ekliyor: "Ben şu anda da hayal kurmaya devam ediyorum. Hatta hayal kurmaya vakit ayırmadığım zamanlarda da biraz huysuzlaşabiliyorum. Beni hayal kurma noktasında en çok besleyen şey ise okumak ve yalnızlık. Asıl ilham kaynağım olan çocuklarımı da es geçemem. 11 yaşında ikizlerim var. Onların dünyayı algılayış şekilleri, cesaretleri ve hayal güçleri yazım sürecinde beni çok besledi."
Eserlerin 8 yaş ve üzeri için çocuklara uygun olduğunu söyleyen Yüceer, içindeki çocuğu yaşatan, cesur, hayal kuran ve mücadeleci çocuğu kaybettiğini düşünen veya onunla beraber yeni bir maceraya çıkmak isteyen herkese hitap ettiğini belirtiyor.