Yalçın Akdoğan'ın yeni kitabı: “Nebevi Liderlik ve Hz. Muhammed”

AK Parti Ankara Milletvekili ve Yazar Yalçın Akdoğan yeni çıkardığı “Nebevi Liderlik ve Hz. Muhammed” ki-tabında Peygamber Efendimizin liderliğini bir siyaset bilimci gözüyle inceliyor. Hz. Muhammed'in örnekliğiy-le İslam'ın siyasete, otoriteye, devlete ve liderliğe etki-sini ele alan eser, bilimsel çalışmalar ışığında İslam si-yasi düşüncesine önemli bir katkı sağlıyor.

Ezgi Aşık

Otto Yayınlarından çıkan "Nebevi Liderlik ve Hz. Muhammed" kitabı 508 sayfadan oluşuyor. Hz. Peygamber'in örnek kişiliği çerçevesinde "nebevi otorite", "nebevi devlet", "nebevi siyaset" ve "nebevi liderlik" kavramlarıyla ele alarak Asrı Saadet'i mercek altına alıyor.

Peki, kitabın yazım süreci nasıldı? Hangi başlıklar ele alındı? Akademik ve bilimsel araştırma nasıl yapıldı? Hz. Peygamber'in kurduğu siyasi yapıya devlet demek mümkün mü? Peygamber Efendimizin liderlik özelliklerinden hangileri örneklik teşkil eder? gibi kitaba dair tüm merak edilen soruları Yazar Yalçın Akdoğan'a sorduk.

Akşam TV'den Ezgi Aşık'a konuşan Yalçın Akdoğan yeni çıkardığı "Nebevi Liderlik ve Hz. Muhammed" kitabının yazım sürecinin yaklaşık 4 yıllık bir araştırma sonucunda okurlarla buluştuğunu dile getirdi.

"ESER BİRKAÇ YILLIK ARAŞTIRMAMIN SONUCU"

Yeni çıkardığınız "Nebevi Liderlik ve Hz. Muhammed" kitabınız çok kapsamlı. Önce kitabın yazım süreciyle başlamak isterim. Hangi hususlara dikkat ettiniz, eser ne kadarlık bir sürede yazıldı?

"Nebevi Liderlik ve Hz. Muhammed" kitabı kapsamlı bir eser. Bu eser herhalde 20'inci eserim olabilir. Dergicilik, köşe yazarlığı yaptığım için hızlı kitap yazabiliyorum. Ama bu eser doğrusu biraz vaktimi aldı. "Nebevi Liderlik ve Hz. Muhammed" kitabı bir ilahiyatçı çalışması gibi düşünebilir. Ama ben bir siyaset bilimciyim ve siyaset bilimci gözüyle Peygamber Efendimizin yaşadığı dönemi, örnekliğini bir şekilde kitaplaştırmaya çalışınca disiplinler arası çalışma yapmak gerekti. Birkaç alanda çok fazla okuma yaptım, böyle olunca kitap biraz vaktimi aldı. Bu yüzden "Nebevi Liderlik ve Hz. Muhammed" kitabı yüzde birkaç yıllık araştırmamın sonucu.

"NEBEVİ KAVRAMLARININ TEMELİ PEYGAMBER EFENDİMİZ'LE İLGİLİ"

Peki, eser bir siyaset gözüyle şekilleniyor. Konu olarak ağır olsa da kitabın yazım dili okurlara çok kolaylık sunuyor. Anlaşılır bir dil hakim...

Evet, konu ağır bir konu... Kitapta bugünün toplumunda çok kullanılmayan kavramlar ve konular var. Onlar ağır ama benim anlatım dilim daha basit olduğu için kolay okunabilir oluyor. Neticesinde bu kitap yine ilgilisi için. Belli konularda, belli kitaplar okuyan ve ilgilenen kişiler için pek anlam ifade etmeyebilir. Bu konularla hiç ilgilenmeyen için belki bu kitabı

"Nebevi Liderlik ve Hz. Muhammed" kitabında esaslı başlıklar var, eser tam 508 sayfa ve dört bölümden oluşuyor. Nebevi başlığını neden dört bölümde incelediniz?

Bu bölümü açalım. Kitap, "nebevi otorite", "nebevi devlet", "nebevi siyaset" ve "nebevi liderlik" bölümlerinden oluşuyor. Nebevi kavramı tanım olarak kolay olduğu için nebevi kelimesini seçtik. Çok kullanışlı bir kavram, normalde biz Türkiye'de peygamber diyoruz. Peygamber dediğimiz şahsiyetlerin bazıları nebidir bazıları resuldür. Bazıları ise hem nebi hem resuldür.

Vahiy alan haber getiren manasında veya Allah'ın elçisi manasında Kur'an'da kullanılan kavramlar vardır. Biz bunlara Türkçede "peygamber" diyerek meseleyi halletmişiz. Fakat nebevi kavramı da tanımlamaya uygun olduğu için siyaset nebeviliğini ve liderliğini kullanmış olduk.

"Nebevi siyaset, nebevi devlet, nebevi otorite ve nebevi liderlik kavramlarının temeli peygamberlikle ilişkilidir. Peygamber Efendimiz'in (sas.) ortaya koyduğu örneklik üzerinden bu kavramları analiz etmeye başlamadan önce nebevi elçilik görevinin temeli olan Nübüvvet, Risalet, Din, Vahiy kavramlarını ele almak gerekmektedir. Allah'ın elçisi olmak özel bir durumdur. Peygamberlik müessesinin otorite, siyaset, devlet, liderlik kavramlarıyla ilişkisi tarihi süreç içinde farklı şekillerde tezahür etmiştir."

Kitapta önemli başlıklar yer alıyor. Mesela benim dikkatimi çeken başlıklardan biri şuydu, Hz. Peygamber'in kurduğu siyasi yapıya devlet demek mümkün mü, diyordunuz. Sayın Akdoğan mümkün mü?

Bugünkü kavram setiyle geçmişte yaşanan olaylara bakıp bugünkü tanımlarla izah etmek her zaman çok kolay olmuyor. Ama bugünkü kavramlardan bakarak konfederal bir sistem olduğunu, devlet olduğunu söylemişlerdir. Ve farklı devlet tanımları yapmışlardır. Buna daha geniş baktığınızda şehir yönetimine indirgemişlerdir. Ortada bir liderlik var ama bir devlet olmaktan ziyade topluluğun yönetimi gibi daha basite indirerek yorumlamaya çalışmışlardır. Ama neticede konuya bugünden baktığınızda devlet dediğimiz kurumsal örgütlü bir yapıdan bahsediyoruz.

Bunların bileşenleri nelerdir, bunlar neyden meydana gelir; önce bir halk olacak, insan topluluğu olacak, toprak parçası olacak, vatan olacak ve sonra siyasi otorite, lider ve hakimiyet olacak. Ve bunlar tanınmış olacak. Bunlar bir araya geldiğinde de biz o varlığa, entiteye devlet diyoruz. Konuya bu bağlamda bakarsak Peygamber Efendimizin ortaya koyduğu bileşenler var. Bir insan topluluğu var, bu insan topluluğu da yönetimin tebaası olarak kendisini gösteriyor.

"Devlet öncesi dönem toplumsal ilişkilerin daha organik, bileşik, homojen, ortak ve benzer olduğu bir dönemdir. Çıkarların ortak olması, amaç ve hedeflerin ortak olması ve topluluğun iradesinin ortak olması uyulan kuralların yatay bir şekilde uygulanabilmesini mümkün kılarken, hiyerarşik bir otoriteye ve üstün bir beşeri güce ihtiyaç bırakmıyordu. Töre ve gelenekler manevi güçle uygulanıyor; dini, ahlaki, töresel, geleneksel kurallar yaptırım gücüne gerek olmadan hayata geçiriliyordu. Bu durum, Peygamberlerin getirdikleri dini/ahlaki öğretilerin sadece değer zemininde değil aynı zamanda bir kurallar manzumesi de içerebildiği ve bununda toplumlarda uygulandığı anlamına gelmektedir. Homojen yapıdaki bu toplumlar manevi güçle benimsedikleri dini esasları uygulamaya koyabildikleri gibi bir dini önder veya sosyal otorite olarak Peygamberlerde bu toplumsal vasatta liderlik sergileyebiliyorlardı."

AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan'ın kaleme aldığı Otto Yayınlarından çıkan "Nebevi Liderlik ve Hz. Muhammed" kitabını okumanızı tavsiye ederiz.