Uzman Psikolog Derya Yalçınkaya: Kendimize yatırım topluma hizmettir

Uzman Psikolog Derya Yalçınkaya, ‘Ben Olmak' adlı ilk kitabını okuyucuyla buluşturdu. Yalçınkaya, “Ben önemlidir. Başkalarına iyi hissettirebilmek için önce kendimizin iyi hissetmesi gerekiyor” diyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ

Her insanın kendi dünyasında yaşadığı birçok sorun var. Bazen bu olumsuzlara farklı açılardan bakmak iyi geliyor. Tabii bunu nasıl yapacağınız bilmek önemli. Ben Olmak kitabı ile okurla buluşan Uzman Psikolog Derya Yalçınkaya, aradığınız cevapları bulmanızda size yol gösterebilecek bir eser sunuyor. "Bu kitap sizin yolunuzu belirlemeyecek fakat farklı bakış açıları ile yolunuza ışık tutacak. 7'den 70'e birçok kişiye dokunacağından eminim. Kitabı neden okuduğunuzu belirlerseniz çözüm yollarına da daha hızlı erişebilirsiniz. Çünkü anlatılan değil onu yorumlama şeklinizde devreye girecek. Dolayısıyla herkes sorunlarının çözümüne erişmek için değil, literatür psikoeğitim bilgilerine erişmek için okumalıdır" diyen Yalçınkaya kitabı üç bölüme ayırmış: Yetişkinler-ilişkiler-anne ve babalar...

KİTABIM AKŞAM'DA ŞEKİLLENDİ

Yalçınkaya, kitabın hazırlık süreci ile ilgili şu bilgileri verdi: "Ben Olmak kitabını yazmayı düşündüğüm yıllarda yerel bir gazetede yazılar yazıyordum. Yazı yazmak iletişimin en güçlü yollarından biri. Deneyimlerimi insanlara ulaştırmak için kalıcı bir eser ortaya çıkarmalıydım. Akşam Gazetesi'nde yazmaya başlayınca kalemim günden güne daha da gelişti. 'Neden bu bilgiler bir kitapta toplanmasın ki?' diye sordum kendime ve o an karar verdim kitabımı yazmaya. Beni buna iten en temel güçlerinden biri de babamın kitap okumayı sevmesi oldu. Ama tabii bu hediye aramızda kalacak bir hediye olmamalıydı. Bu çalışma yaklaşık üç yılımı aldı. Çünkü mesleki deneyimim yoğun bir temponun içinde kolektife hitap ediyordu. Her gün gelişmeye açık olan mesleğimin literatür bilgilerini bir arada toparlamam zaman aldı" şeklinde konuşuyor.

HERKES BİR PARÇA BULACAK

Yalçınkaya içerikle ilgili şunları aktardı: "İBB'de 6 yıl çalıştım. Bu süreçte 60 bin kişiye seminer verdim. Kitap yazarken de tek bir konu başlığı değil de seminerlerimdeki gibi birçok konuyu barındırmasını istedim. Anne-baba çocuk ilişkisinde tıkanan kapılar, sorun çözme becerisine erişmek isteyenler, her an psikoloğuna ulaşamayan bireyler, iletişimin dilini doğru kullanmak isteyenler, ilişkisinde çıkmaza giren yetişkinler, gerçek hedeflerini sorgulayıp hayatında neyin eksik, neyin yanlış, neyin önceliği olduğuna karar vermekte zorlananlar, okulda başarılı olmak isteyen tüm öğrenciler gibi herkesin kendinden bir parça bulacağı bir kitap."

İYİ HİSSETMELİYİZ Kİ BİR FAYDAMIZ OLSUN

Bireyin kendine yapacağı yatırımın aslında topluma bir hizmet olduğuna dikkat çeken Yalçınkaya, başkalarına iyi hissettirebilmek için önce kendinizi iyi hissetmeniz gerektiğinin altını çiziyor. Kitap kapağında okuyucuya bir mesaj vermek niyetinde olduğunu belirten Yalçınkaya, "Temelde vermek istediğim mesaj kitabın kapak görselinde. İnsan büyüdükçe her şeyi daha iyi bildiğini sanır. Oysa bu dünyada tek canlı insan değil. Kendimizi doğadan, hayvandan, evrenden soyutlayamayız. Ne kadar büyürsek büyüyelim 'ben' olmadan 'biz' olamayız. Biz ilişkisel bir varlığız. Bazen olayları gözümüzde çok büyütür kendimizi küçültürüz. Büyük resmi görmek önemlidir fakat kuş bakışı bakmak da hayatın canlılığını elinden alır. O yüzden kendine yapacağın yatırım dünyanda diğerlerine hizmettir..." dedi ve ekledi: "Psikolojide önce ben. Ben önemlidir çünkü başkalarına iyi hissettirebilmek için önce kendimizin iyi hissetmesi gerekir. Kendine yatırımı ifade edebilmek için Ben Olmak ismini uygun buldum."