Tarihe yön veren Türk kadınları

Türk tarihinin farklı dönemlerinde yaşamış; cesaretleri, verdikleri kararlar ve sanatlarıyla kalıcı olmayı başarmış kadınların hayat hikâyeleri, “Türk Tarihinde İz Bırakan Kadınlar” isimli kitapta, hem sosyo-kültürel hem de tarihsel bağlamda inceleniyor.

Toplumun kadına yaklaşımı ve kadın hakları en eski devirlerden itibaren tartışılagelmiş bir konudur. Türk töresi de kadına hukuki olarak koruyuculuk vermiştir. Kadınların kamu hukuku içindeki hakları da korunmuş devlet idaresinde hakan ile eşit haklara sahip olan hatunlar elçi kabulünde, savaş meclislerinde, ferman ve emirnamelerde yer almıştır. Hakanların sefere çıkması veya ölmesi durumunda devlet yönetimini hatunlar üstlenir.

Sadece Eski Türklerde değil, Türk tasavvuf tarihi döneminde de kadınların statüsü üst seviyededir. Bacıyan-ı Rum'dan Mevlevi hanım sufi ve postnişin-vekillerine kadar uzanan geniş bir yelpazede kadın velilerin varlığı söz konusudur.

BOZKIRDAN ANADOLU'YA

Yakın zamanda, tarihimize iz bırakan bu kadınların anlatıldığı değerli bir çalışma yayınlandı. VakıfBank Kültür Yayınları'nın tarih kitaplığı, Okan Yeşilot ve Bihter Gürışık Köksal'ın editörlüğünü yaptığı "Türk Tarihinde İz Bırakan Kadınlar" kitabıyla bu alandaki boşluğu dolduruyor. Çalışma, Türk tarihinin farklı dönemlerinde yaşamış ve zamanın akışını yönlendirmiş kadınların hayat hikâyelerini, hem sosyo-kültürel hem de tarihsel bağlamda inceliyor. Türk kadınının tarih sahnesindeki yerini ele alan bu kitap, okuyucuyu Orta Asya'nın bozkırlarından medeniyetler beşiği Anadolu'ya, üç kıtaya hüküm süren Osmanlı saraylarından bugünün Türkiye'sine uzanan bir zaman yolculuğuna davet ediyor.

HEM CESUR HEM KARARLI KADINLAR

Cesaretleri, zekaları ve kabiliyetleriyle hayranlığımızı kazanan kadınların arasında kimler yok ki: Kırgız kadınlarının simgesi Kurmancan Datka, Uygur tarihinin meşhur kadın kahramanı Dilşad Hatun, Milli Mücadele döneminin sembol kadınlarından Şerife Bacı, Osmanlı'da musikinin en önemli kadın bestekarlarından biri olan Dilhayat Kalfa, Buhara Melikesi Kabac Hatun, Peygamber Efendimizin eşi Hz. Hatice, Osmanlı hânedanı mensupları arasında yetişen tek kadın şair Âdile Sultan, Rusya Türkleri arasındaki kadın hareketinin önderi Şefika Gaspıralı, Aziziye Kahramanı Nene Hatun, Cumhuriyet dönemi edebiyatının önemli temsilcilerinden Halide Edib Adıvar... Üstelik saydığımız bu isimlerden her biri alanında uzman akademisyenler tarafından inceleniyor.