Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda alınan bir kararla, 29 Kasım günü 1978'den bu yana her yıl Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü olarak kutlanıyor. Bu anlamlı gün vesilesiyle, Taksim Camii Kültür Sanat Merkezi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Filistin Kitap ve Kültür Günleri, bu yıl ikinci kez 30 Kasım - 1 Aralık 2024 tarihlerinde İstanbul'un kalbi Taksim'de misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor.
Uluslararası Arapça Kitap Yayıncıları Derneği, Basın Yayın Birliği, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, Filistin Kültür Evi ile Taksim Camii İslam Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı'nın ortaklaşa organize ettiği 2. Filistin Kitap ve Kültür Günleri, Filistin kültürünü, tarihini ve edebiyatını tanıtmaya yönelik önemli bir buluşma olacak ve katılımcılara bu eşsiz mirası daha yakından keşfetme fırsatı sunacak.
Birincisi büyük bir ilgi gören ve yalnızca Filistinli yazarların eserleri ile Filistin'i konu alan yayınlara yer veren bu etkinlik, Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor. Geçen yıl 50'den fazla yayınevi ve 10.000 yayını bir araya getiren organizasyonun bu yıl daha geniş bir katılımla gerçekleşmesi bekleniyor.
2. Filistin Kitap ve Kültür Günleri hem Türk hem Arap dünyasının önde gelen sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla zenginleşirken, konferanslardan panellere, kültürel etkinliklerden söyleşilere, fotoğraf sergisinden şiir dinletisine uzanan dolu dolu bir program sunacak. Katılımcılar, Filistin davasına dair yeni perspektifler kazanacakları bu buluşmada, dayanışma ruhunu yakından hissedecek.
Programın öne çıkan etkinlikleri arasında, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın açılış konuşmasıyla başlayacak İsrail Saldırıları Altında Gazetecilik ve Sivil Toplum paneli yer alıyor. Bu panelde, işgal altındaki Filistin konusunda gazetecilik ve sivil toplum çalışmalarının karşılaştığı zorluklar, sorumluluklar ele alınacak. Panelin moderatörlüğünü TRT Haber Muhabiri Ahmet Akgül üstlenirken, konuşmacılar arasında Birlik Haber-Sen İstanbul İl Başkanı Dr. Mustafa Öztop, El Cezire Muhabiri Heba Akkile ve TRT Haber Muhabiri Enes Boyraz yer alacak. Ahmet el Seyit'in moderatörlüğünü yapacağı Dr. Azzam Temmimi'nin vereceği 2. Yılında Aksa Tufanı konferansı, Filistin'in direniş mücadelesini daha geniş bir perspektiften değerlendirecek.
Ayrıca, Filistin Tabloları Fırçayla Nasıl Direniyor? başlıklı panelde, Yazar Peren Birsaygılı Mut ve Ressam-Karikatürist Dr. Alâ El Kata, Filistin'i sanatla direnişin nasıl şekillendiğini katılımcılarla paylaşacak. Bunun yanı sıra, Dr. Alâ El Kata ve Eğitimci Ümmiye Çaha'nın eserlerinin yer aldığı bir karikatür sergisi de etkinlikte sanatseverlerle buluşacak.
İstanbul'daki 2. Filistin Kitap ve Kültür Günleri kapsamında, Kitabevi Söyleşileri başlığı altında özel etkinlikler gerçekleştirilecek. 30 Kasım Cumartesi günü Taksim Camii Kültür Merkezi Taksim Kitabevi'nde saat 14.00'de, Şehit Yahya Sinvar'ın Ekin Yayınlarından çıkan Filistin'in Gerçek Hikayesi: Diken ve Karanfil kitabı üzerine bir söyleşi yapılacak. Etkinlikte, eserin çevirmenleri Vahdettin İnce ve Murat Ayar katılımcılarla fikirlerini paylaşacak. 1 Aralık Pazar günü ise Taksim Kitabevi'nde saat 15.30'da, Norman Finkelstein'in İz Yayınları'ndan çıkan Gazze - Şehadete Tanıklık kitabı üzerine bir söyleşi ve imza programı düzenlenecek. Etkinliğe, kitabın mütercimleri Eyüp Togan, Hakan Aydın ve Kadir Yılmaz katılacak.
Etkinlik kapsamında, Filistinli şairlerin de bir buluşması gerçekleştirilecek. Bu özel etkinlikte, Menaf Bâaç, Semir Atiye ve Eymen Cebeli, Filistin'in kültürel ve edebi mirasını yansıtan şiirlerini katılımcılarla paylaşacaklar. Şairler, Filistin'in direnişini ve halkının yaşadığı zorlukları edebi bir bakış açısıyla dile getirecek, katılımcılara unutulmaz bir edebi yolculuk yaşatacaklar.
Filistin halkıyla dayanışmayı güçlendirmeyi, yaşanan zulme dikkat çekmeyi ve Filistin meselesine dair doğru bilgilere erişimi kolaylaştırmayı hedefleyen 2. Filistin Kitap ve Kültür Günleri, 30 Kasım - 1 Aralık tarihlerinde Taksim Camii Kültür Sanat Merkezi'nde 10.00-21.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.