Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Şuay Nilhan Açıkalın fikir dünyasında iz bırakan 7 eseri Akşam Kitap ile paylaştı.
Uluslararası ilişkiler alanında yaptığı analizlerle dikkat çeken Dr. Şuay Nilhan Açıkalın kendinde iz bırakan 7 eseri Akşam Kitap okurları için paylaştı.
İşte Şuay Nilhan Açıkalın'ın kitap seçkisi....
TÜRK'ÜN ATEŞLE İMTIHANI- HALİDE EDİP ADIVAR
Hem Milli Mücadelenin hem de Türk edebiyatının önemli kadın figürleri Halide Edip Adıvar 'ın İstiklal Savaşı döneminin zorluklarını ele aldığı bu eser çocukluğumdan beri en çok etkilendiğim kitaplardan birtanesi olmuştur Halide Edip Adıvar'ın kaleminden; Milli Mücadelenin sadece sahada "savaştan" ibaret olmadığını; siyaset, diplomasi, finansman alanlarında da büyük bir mücadelenin olduğunu gözlem ve detaylarla aktarması açısından müstesna bir yapıt.
MUKADDIME- IBN I HALDUN
Ibn-i Haldun hiç şüphesiz büyük bir müteffekir ve dönemin çok ötesinde bir düşünür. Henüz sosyoloji alanine ortaya çıkmadığı bir dönemde özellikle de Mukaddime eseri bugün batı kaynaklı sandığımız bir çok kavramın kökenlerini görmek açısından çok kıymetli bir çalışma. Son olarak, siyasal liderlik alanında çalışan bir akademisyen olarak Mukaddime de tanımlamalar açısından benim için her sefer okuduğumda hem düşündürücü hem de öğretici olmuştur.
LANDSCAPE OF HISTORY: HOW HISTORIANS MAP THE PAST- JOHN LEWIS GADDIS
Kitap, tarihsel metodolojiye değinen oldukça ilginç bir kitap. Bu kısa ve düşündürücü kitapta Gaddis, tarihsel metodolojinin kesinliği ve tarihin nesnelliği ile ilgili birçok kritik konuyu çoğu zaman esprili bir şekilde ele alıyor. Kitabın benim için can alıcı boyut ise siyaset ve sosyal bilimlerdeki pek çok disiplin 19. yüzyılda kurulan indirgemeci modellere bağlı kalırken, doğa bilimlerinde birçok disiplinin kestirelemezliğe dayalı bir model benimsemesinin devrim niteliğinde değişimi beraberinde getirdiğini vurgulamış, 70'ler ve sonrasında Newton'cu bilim anlayışının yerine ortaya çıkan kaos ve karmaşıklık teorilerini tarih metodolojisine ve sosyal bilimlere etkisini tartışmıştır.
SEYAHATNAME-EVLİYA ÇELEBİ
Modern zaman gezgini tarihimizin ve düşün dünyamızın en önemli isimlerinden biri Seyyah Evliya Çelebi'nin seyahatnamesi benim gibi seyahat etmeyi çok sevenler için müthiş bir kaynak. Gittiği bölgelerdeki gözlemleriyle hem o dönemin yaşam biçimleriyle tarihi bir resim çizerken hem de yemek kültürlerine kadar detayları barındıran bir kitap. Hala yeni bir yere seyahat etmeden önce Evliya Çelebi asırlar öncesinde oraya gitmiş mi heyecanıyla gözlemlerini okumak için sayfaları karıştırırken kendimi buluyorum.
ÇİN: DÜNDEN BUGÜNE YENI ÇİN- HENRY KISSINGER
Uluslararası ilişkilerde Çin uzun yıllardır çok konuşulan hakkında çok yazılan ülkelerden biri, Henry Kissinger'in Çin üzerine yazdığı kitap Çin'in tarihin akışında değişen Çin'i farklı yönleriyle ele alıyor. Buna ilaveten Batı'nın Çin algısıyla ilgili de önemli ipuçları barındırıyor. Kitabın bana kalırsa en akılda kalan cümlesi; "Amerikan istisnacılığı evrenseldir. Çin istisnacılığı kültüreldir. Çinliler, onların eşsiz bir medeniyeti temsil ettiğine inanıyor"
CEMAL SÜREYA ŞİİRLERİ
İkinci Yeni akımının en önemli isimlerinden biri aşka dizelerle yeniden anlam katan şair Cemal Süreya'yı günün her vakti okumak için hep kütüphanemde. En sevdiğim dizileri ise;
"Senin bir havan var beni asıl saran o.
Onunla daha bir değere biniyor soluk almak"
DOĞANIN KEŞFİ ALEXANDER VON HUMBOLDT'UN YENİ DÜNYASI- ANDREA WULF
Ünlü bilim adamı Alexander von Humboldt'un biyografisini bilimsel keşifler örüntüsüyle müthiş anlatan bir eser. Bilimsel düşünme ve keşif üzerine düşündürücü ama aynı zamanda da 1800'lerin siyasi ve coğrafi dönemini de resmeden harika bir biyografik eser.