Sinemaya dair mutlaka okunması gereken 10 kitap

Sinema Eleştirmeni ve Yapımcı Fırat Sayıcı ile yol kavramını ele alan filmleri incelediği “Sinemada yol ve yolculuk” kitabını konuştuk. Sayıcı sinemaya dair mutlaka okunması gereken dediği kitapları da Akşam Kitap ile paylaştı.

Sinema Eleştirmeni ve Yapımcı Fırat Sayıcı, "Şu an yıllardır üzerinde çalıştığım ve benim için ayrı bir önemi olan kısa film üzerine bir kitaba yoğunlaştım. Ama acele etmiyorum. Tadını çıkara çıkara hazırladığım, geniş kapsamlı bir kitap olacak." dedi.

"Sinemada yol ve yolculuk" kitabınızın yazım süreci nasıldı? Hangi başlıkları ele aldınız? Okurları bu kitapta neler bekliyor?

Bu kitap aslında benim doktora tezimden oluşuyor. Uzun çalışmalar sonucunda yazdım. Zira hem Türkiye'de hem de dünya çapında yol sineması üzerine fazla kaynak yok. Bu benim için hem avantaj, hem de dezavantaj oldu. Ancak fazlasıyla içime sinen bir çalışma. Öncelikle yol kavramını ele aldım. Ardından yolculuğun insan ve toplumla ilişkisini inceledim. Sinema tarihindeki önemli yol filmlerini anlattıktan sonra Joseph Campbell'ın "Kahramanın Sonsuz Yolculuğu" modelini çalışmama oturttum. Bu kitapta okurlar sadece sinema alanında bilgilenmeyecek, aynı zamanda yol ve yolculuk alanında felsefi, sosyolojik ve tarihsel bir okuma da yapacaklar.

Sinemada yol filmleri kendilerine nasıl yer buldu? Ve en iyi yol filmi dediğiniz yapımlar neler?

Bilinen en eski yol filmi John Ford'un 1939 yılında çektiği "Stagecoach" isimli western filmidir. Ancak bugünkü haliyle yaptığımız tanımlamaya uygun yol filmlerinin başlangıcını 1969 yapımlı Dennis Hopper imzalı "Easy Rider" yapmıştır. Bu iki film başta olmak üzere "Thelma & Louise" (1991), "Arkadaşımın Evi Nerede?" (1987), "Yol" (1982), "Paris, Texas" (1984), "Little Miss Sunshine" (2006), "Motosiklet Günlüğü" (2004), "The Straight Story" (1999) gibi örnekleri iyi yol filmleri arasında rahatlıkla sayabilirim.

"ÜRETİM EN SANCILI NOKTA"

Sinemaya dair kitap yazmanın zorlukları ve avantajları neler?

Açıkçası üretim süreci en sancılı nokta. Bu ister bir kitap olsun, ister bir film eleştirisi ya da makale olsun yazmaya başlamadan önce yazacağım şeyleri kafamda oluşturmaya başlarım. Bu bazen birkaç gün bazen de haftalar sürebilir. Kafamda iyice olgunlaştıktan sonra da oturup yazmaya başlarım. Yazım süreci daha kolay geçiyor. Ancak yazdığım içeriği genişletebilmek ve derinleştirebilmek için kaynaklara sık sık başvururum. Evimde iyi bir kütüphanem var. Sinema bölümü de oldukça zengin. Sinemaya dair üretim yapmanın en dezavantajlı tarafı ise sinema okuyucusunun ülkemizde çok az sayıda olması. Maalesef...

Gelecek yeni kitap projeleriniz var mı?

Şu an yıllardır üzerinde çalıştığım ve benim için ayrı bir önemi olan kısa film üzerine bir kitaba yoğunlaştım. Ama acele etmiyorum. Tadını çıkara çıkara hazırladığım, geniş kapsamlı bir kitap olacak. Muhtemelen 2023 yılında basıma hazır hale gelecektir. İmkanım olursa 2-3 senede bir kitap hazırlamak isterim sinema alanında... Bakalım zaman neler gösterecek?

Sinemaya dair mutlaka okunması gereken 10 kitap sıralayabilir misiniz?

1-) "Sinema Nedir?" - Andre Bazin

2-) "Film Dilinin Grameri" - Daniel Arijon

3-) "Sinemanın 5 Temel Öğesi" - Joseph Mascelli

4-) "Filmozofi" - Daniel Frampton

5-) "Sinema Tarihi" - Rekin Teksoy

6-) "Bir Film Nasıl Okunur?" - James Monaco

7-) "Hayatımızı Değiştiren Filmler" - Atilla Dorsay

8-) "Mühürlenmiş Zaman" - Andrey Tarkovski

9-) "Filmlerle Sosyoloji" - Bülent Diken, Carsten Laustsen

10-) "Büyük Sinema Kuramları" - Dudley Andrew