Sığınak'ın çıkış noktası… Duygu Gecü Yüzseven anlattı

Gazeteci-Yazar Duygu Gecü Yüzseven'in kaleme aldığı “Sığınak” romanı kitapseverleler buluştu. Profil Kitap'tan çıkan ''Sığınak''ta Yüzseven, genç bir kadının karanlık geçmişine ışık tutuyor.

Ezgi Aşık

Duygu Gecü Yüzseven insanın trajik doğasını konu aldığı "Sığınak" romanını kitapseverlerin beğenisine sundu. Kitaba göre hatıralar zamanda yolcuğun kendisidir. Hatıralar, hatırlandıkça insanı içine çeker, silindikçe insan kendi gizinde kaybolur.

Peki, kitabın yazım süreci nasıldı? Sığınak okuru hangi yolculuğa çıkarıyor? Duygu Gecü Yüzseven tüm merak edilenleri Ezgi Aşık'a anlattı.

Öncelikle yeni ve ilk kitabınız hayırlı olsun. "Sığınak"ın yolcuğu nasıl başladı?

Teşekkür ederim. Sığınak'ın yolculuğu yaklaşık dört sene önce aklımda kurguladığım parçaları birleştirmekle başladı. Lise yıllarında öykü ile başladığım yazma serüvenime romanla devam etmek yürümeyi öğrenen bir bebeğin koşmaya başlaması tadını verdi.

"ÇOKLU ANLATIMLA OKURLARA FARKLI BAKIŞ AÇISI"

Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli çıkan kitabınız, psikolojik roman temelli, yazım sürecinde nelere dikkat ettiniz?

Türk edebiyatında yer alan psikolojik romanların çoğunda sadece ana karakterin psikolojine yer verilirken Sığınak'ta başta ana karakter Duru'nun psikolojik iç dünyasına ve ikinci bölümde konu olan karakterlerin hayat hikayeleri ile birlikte birçok yanlış, az ve çok bilinen psikolojik rahatsızları anlattım.

Ek olarak, Sığınak'ın yazım şeklinde bütün anlatıcı türleri kullanıldığı için yine edebiyatımızdaki diğer romanların açığını doldurdu. Çoklu anlatıcı ile okuyucuya olayların farklı bakış açılarından görmesi sağlandı. Sığınak'ın Kültür Bakanlığı ilk eser desteğini almasının arkasında disiplinle bir şekilde çalışmak var diyebilirim.

"YERYÜZÜNDEKİ BÜTÜN CANLILAR İLHAMIM"

Bir yazar olarak ilhamınız nedir?

Hayat; insanlar, deniz, kuşlar... Yeryüzündeki bütün canlılar, olaylar. Özellikle de insan, bence kilitli bir sandık gibi. İnsanın olaylar karşısında hissettiği duyguların gücünden çokça istifade ettim. Kısaca, duyguları uçlarda yaşamak ya da o karakterin duygusunun hayalini kurup hissetmek ilhamın ta kendisi.

Gelecek projeleriniz neler?

Sığınak henüz çok taze... O okuyucu ile buluşurken ben de okuyucuların geri dönüşlerinden analiz yaparak yazmakta olduğum notlarıma ışık tutuyorum.