Akşam Gazetesi
Filistin'in kültürel ve edebi mirasına katkıda bulunan en önemli yazarlardan Atıf Ebu Seyf'in 'Biliyorum Bir Gün Bir Ülkemiz Olacak' isimli kitabı Pınar Yayınları arasından çıktı. Kitap, Gazze'deki Cibaliye Kampı'nda 1973'te dünyaya gelen ve 7 Ekim 2023 tarihinde Filistin Yönetimi Kültür Bakanı olarak Gazze'de bulunan Atıf Ebu Seyf'in soykırım günlüklerini içeriyor. Günlüklerin tarih aralığı 7 Ekim- 30 Aralık 2023.
KAMPTA BİR ÖMÜR
Akademik başarılarıyla tanınan Ebu Seyf, Birzeit Üniversitesinde İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrenimi gördü. Bradford Üniversitesinde siyasi bilimler alanında yüksek lisansını tamamladı ve Floransa Üniversitesinde doktora yaptı. Filistin edebiyat dünyasına altı roman, iki hikaye ve üç oyunla katkıda bulunan yazarın siyaset bilimi alanında araştırma kitapları da bulunuyor. Daha önce 'Filistin Kampında Bir Ömür' isimli eseri Türkçeye çevrilen yazar, İsrail'in Gazze'deki soykırımının ilk 85 gününde yaşadıklarını yeni kitabında dokunaklı biçimde anlatıyor.
KORİDORDA 22 GECE
Atıf Ebu Seyf, İsrailli işgalcilerin şiddetine yabancı biri değil. 1973 savaşı sırasında iki aylık bir bebekti. " O zamandan beri savaşlar içinde yaşıyorum. Hayat nasıl iki ölüm arasında bir duraksamaysa, Filistin de bir varoluş hali olarak birçok savaşın ortasında bir mola" diyen yazar 2008-2009'da İsrail'in Gazze'ye saldırısı sırasında, eşi Hanna ve iki çocuğuyla birlikte 22 gece boyunca evinin koridoruna sığınmıştı. O ve diğer Filistinliler için bu şahitlik çok önemli. Şu sözlerle özetlemeye çalışıyor yazar bu hissiyatını: "Savaş anıları garip bir şekilde olumludur, çünkü onlara sahip olmak için hayatta kalmanız gerekir."
BAŞKA HİÇBİR SAVAŞA BENZEMİYOR
Ebu Seyf, 7 Ekim 2023 tarihinde, 15 yaşındaki oğlu Yaser ile ailesini ziyaret etti ve Millî Miras Günü'ne katıldı. Daha sonra bombalama başladı. Ebu Seyf, Nekbe'yi ve İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bombalanan şehirlerin resimlerini düşününce bunun İsrail ile geçmişte yapılan savaşlara benzemediğini fark ettiğini söylüyor. 'Biliyorum Bir Gün Bir Ülkemiz Olacak' işte bu farkındalıkla kaleme alınmış bir kitap: "Şehir gittikçe küçülüyor. Her geçen gün kullanabileceğimiz, içinde hareket edebileceğimiz, uyuyabileceğimiz, nefes alabileceğimiz daha az alan kalıyor. Şehir küçülüyor, duman ve toz içinde kayboluyor. Her tarafında hastalık gibi yayılan moloz ve enkaza metastaz yapıyor. Gazze, görüntünün öznesinin kaybolduğu ve geriye sadece arka planın kaldığı bir fotoğraf gibi."