Robotlar hangi hukuka tabi?

Berk Işık'ın ‘Yapay Zekaya Sahip Robotların Avrupa Birliğinde Serbest Dolaşımı Önünde Ortaya Çıkacak Sorunların Hukuki Sorumluluk Müessesesi Çerçevesinde Değerlendirilmesi' adlı kitabı okura sunuldu.

Yapay zekaya sahip robotların tabi olacağı hukuk kuralları günümüzün en tartışmalı konularından biri. Özellikle büyük yatırımlar yapan Avrupa Birliği üyelerinin birbirinden bağımsız olarak kural koymaları büyük sorunları beraberinde getirecek gibi görünüyor. Mevcut hukuk sistemleri açısından bakıldığında gerek Tüketiciyi Koruma Kanunu gerekse AB hukuku mevzuatları açısından, yapay zekaya sahip robotların meydana getirdiği zararlardan üreticinin sorumluluğunun doğacağı aşikar.

Şirketlerin, kontrolü dışında gerçekleşen olaylardan sorumlu tutulması ise kafaları karıştıracak önemli bir mevzu. Bu konuların etraflıca irdelendiği bir kitap olan Berk Işık imzalı 'Yapay Zekaya Sahip Robotların Avrupa Birliğinde Serbest Dolaşımı Önünde Ortaya Çıkacak Sorunların Hukuki Sorumluluk Müessesesi Çerçevesinde Değerlendirilmesi' Yetkin Yayınları tarafından okura sunuldu.