Gülcan Tezcan
Ramazan ayında oruç ibadeti öne çıksa da Kur'an'ın indirildiği ay olması sebebiyle öncelikle Kur'an ve beraberinde onu anlamaya yönelik okumalar da diğer zamanlara göre daha çok yer tutuyor gündemimizde. Bu ay ruhumuzu besleyecek kuşkusuz yüzlerce kitap sayılabilir. Ancak bir çırpıda aklımıza gelenleri paylaşarak Ramazan bitmeden hatırlatmamızı yapmış olalım. Mukabeleler Kur'an-ı Kerim ile bağımızı tazelerken, tefsir ve siyer kitapları da her Ramazan yeniden ve taze bir bakışla okunmayı bekliyor.
Sufi tefsir olarak adlandırılan Hz. Mevlana'nın Mesnevisi de bu ayın manevi bereketini gönlümüzde çiçeklendirecek eserlerden. Abidin Paşa'nın Mesnevi şerhinin yanı sıra Kubbealtı Yayınları'ndan çıkan Kenan Rıfai şerhi de tavsiye edilen kaynaklardan biri.
Mevlana'yı ne kadar tanıyoruz?
Hz. Mevlana demişken belki Mesnevi okumalarından önce bu büyük gönül sultanına dair bilgilerimizi de tazelemek gerekebilir. Bu noktada da Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Kurucu Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler ile yapılmış yazılı ve sözlü röportajların kitaplaştırıldığı Mevlana'yı Dinlesek adlı kitap yol gösterici olabilir. Nefes Yayınları'ndan çıkan kitap Mevlana kimdir, onun hakkında yanlış bilinenler nelerdir? ile başlayan pek çok soruya verilmiş cevaplardan oluşuyor.
En güzel isimlerle donanmak
Allah'ın isimleri, Esma-ül Hüsna üzerine tefekkür etmek isteyenler için de Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları'ndan çıkan Fatma Bayram'ın En Güzel İsimler 99 Esma Sonsuz Mana kitabı değerli bir başucu kitabı. "Hem kulluğumuzu ifade etmek hem de Yaratıcımızın bizden istediği ahlakı gerçekleştirebilmek için O'nu bütün isimleriyle tanımaya, inanmaya ve kendimizi o isimlerin tecelligahı olacak şekilde eğitmeye de muhtacız." diyen Fatma Bayram'ın çağrısına kulak vermekte fayda var.
Tasavvufa neden ihtiyacımız var?
Mecra Kitap'tan okura ulaşan Ömer Tuğrul İnançer'in Bu Devirde Tasavvuf Olur Mu? alt başlığına sahip Dinle Ki Dinlenesin adlı kitabı ise yaşadığımız çağın hengamesinde uzaklaştığımız ihlas, edep, sıdk, muhabbet gibi her birimizin sahip olmak istediği güzel hasletleri odağına alıyor. İnançer, tasavvufun en temel konularını anlattığı kitabında okuru kimi zaman çocukluğuna, kimi zaman musiki ile ilişki kurduğu yıllara götürürken bazen de Muzaffer Efendi ve Safer Efendi'den hatıralarını paylaşıyor.