Platon felsefesine giriş

VakıfBank Kültür Yayınları tarafından “Platon ve Sokratik Diyalog” başlığıyla yayımlanan kitap, Türkçe felsefe literatüründe Platon çalışmaları alanında ciddi bir akademik seviyeye sahip ilk eser olarak değerlendirilebilir.

Azime Kahya

Felsefe tarihi ve Batı düşüncesinin başlangıcında yer alan ve en büyük isimlerinden olan Platon'un felsefesine ilişkin tartışmalar tarih boyunca hep gündemde olmuştur. Eserlerini diyaloglar halinde kaleme almış Platon'un, bu metinlerde ortaya attığı görüşlerden hangisinin kendi görüşleri olduğu, sistemli bir felsefi bütüne sahip olup olmadığı gibi sorulara felsefe tarihinde muhtelif cevaplar verilmiştir. Modern akademik literatürde de farklı pozisyonların yer aldığı bu tartışma oldukça ilgi görmüş ve üzerine çok sayıda çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalardan Antik Yunan felsefesi, özellikle de Platon çalışmaları alanında önde gelen uzmanlardan Charles H. Kahn'ın kaleme aldığı Plato and Socratic Dialogue isimli eser, literatürdeki yaygın ortak kabullere karşı çıkmış ve sunduğu ikna edici alternatifle ilgili literatürü büyük ölçüde etkilemiştir. VakıfBank Kültür Yayınları tarafından Platon ve Sokratik Diyalog başlığıyla yayımlanan kitap Türkçe felsefe literatüründe Platon çalışmaları alanında ciddi bir akademik seviyeye sahip ilk eser olarak değerlendirilebilir.

İKİ BÜYÜK DİYALOG

Platon çalışmaları literatüründe diyaloglar arasındaki görüş ayrılıkları ya da değişimler, filozofun düşüncesinde yaşanan bir "gelişim"in aşamaları olarak ele alınmaktadır. Kahn ise Platon'un erken dönemde kaleme aldığı diyalogları, filozofun olgun felsefesinde ortaya koyulan daha bütüncül felsefi görüşler için bilinçli bir hazırlık olarak okumaktadır. Yazar bu metinleri Devlet, Phaidon ve Şölen gibi orta dönem diyaloglarında açıkça ortaya koyulacak olan, gerçekliğe dair yeni ve alışılmadık bir görüşün sunulmasına hizmet edecek çeşitli yön ve temaların bir sunuluşu şeklinde değerlendirmektedir. Kahn'a göre, Sokratik diyaloğu, Sokrates'in görüşlerini yansıtan tarihsel belgeler olarak görmediğimizde ve kurgusal karakteri bir kez kabul ettiğimizde, Platon'un erken dönem diyaloglarının tarihsel Sokrates'in felsefesini temsil ettiğini düşünmek için hiçbir neden kalmamaktadır. Böylelikle Devlet ve Phaidros'a kadarki tüm diyaloglar, bu iki büyük diyalogda ortaya konan Platon'un felsefi projesinin tedrici sunuluşu biçiminde yorumlanabilir.

"Platon ve Sokratik Diyalog", Türk okuru için Platon felsefesi ve literatürüne girmek adına eşsiz bir fırsat sunuyor. Halid Metin Yolcu imzasını taşıyan çeviri, kaynak metni Türkçeye doğru ve anlaşılır bir şekilde aktarmayı başarmış. Kavramsal tutarlılık konusundaki özen ise ayrıca takdir edilmeli.

KİTABIN KÜNYESİ

Platon ve Sokratik Diyalog

Yazar: Charles H. Kahn

Çeviri: Halid Metin Yolcu

VakıfBank Kültür Yayınları