Nine için yazılan bir Altay masalı

Galsan Tschinag Mavi Gökyüzü'nü büyükannesine ithaf etmiş. Otobiyografik kitabın doğa ve destanlarla örülü masalsı dünyasının merkezinde bir nine yer alıyor. Üstelik bu sadece Tschinag için değil, Altaylar'daki bütün Tuva çocukları için böyle.

Galsan Tschinag Altay Tuvaları olarak bilinen bir topluluğun mensubu Aday İrgidlerin reisinin en küçük oğlu. Halası da ünlü bir şifacı Şaman.

Tschinag, doğup büyüdüğü Altayları ve Moğol kültürünü henüz yatılı okuldayken yazmaya başlamış. Üniversite eğitimini Doğu Almanya'da tamamlayan yazar bugün Moğolistan Ulusal Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

YER DE GÖK DE KUTSAL

Roman, şiir ve öykü alanında eserler veren Moğolistanlı yazarın eserleri pek çok farklı dile çevrilmiş. Pastoral göçer Tuva halkının doğa ile ilişkisi, gökyüzüne ve yeryüzüne atfettikleri kutsallık onun ana izlekleri. VakıfBank Kültür Yayınları'nın okura ulaştırdığı Mavi Gökyüzü isimli kitap da bu motifleri barındıran çocukluğun iç burkan detaylarıyla dolu bir otobiyografik üçlemenin ilki.

ISSIZLIK HER YERDE

Okuyucu Mavi Gökyüzü'nde Altaylar'da yaşayan Tuvaların gündelik yaşamına, maddi kültürüne, inançlarına, değerlerine ait pek çok ayrıntıyı buluyor. Yüksek platolarda varlığını sürdüren Tuva halkının geleneğini tevazu ile aktaran hikayedeki hüzün, sadece bozkırlardaki göçer çobanların ıssız yaşamında ve zorlu iklim koşullarındaki hayat mücadelesinde değil, o topraklarda doğan yazarın farklı dünyalara ait kimlikleri arasındaki gidiş gelişlerinde de kendini hissettiriyor.