İhsan Aktaş'tan 7 kitap önerisi

AKŞAM Kitap, Türkiye'de öne çıkan isimlerin kitap dünyalarına pencere açıyor. GENAR Başkanı İhsan Aktaş, kendinde iz bırakan eserleri Akşam Kitap için paylaştı. Aktaş, ''Üniversiteye başladığım yıllarda daha çok tercüme kitaplar okunması modaydı. Fakat çok kısa zamanda bu tercüme kitaplardan vazgeçerek tarih boyunca yani varlığını devam ettirmiş, klasik eserlere yöneldim.'' dedi.

Ezgi Aşık

Türkiye'de yaptığı saha araştırmaları ve gündem okumalarıyla dikkat çeken GENAR Başkanı İhsan Aktaş, fikir dünyasında iz bırakan eserleri Akşam Kitap için paylaştı.

İşte GENAR Başkanı İhsan Aktaş'ın kitap seçkisi...

1-İHYA-U ULUMİ'D-DİN- İMAM GAZALİ

Üniversiteye başladığım yıllarda daha çok tercüme kitaplar okunması modaydı. Fakat çok kısa zamanda bu tercüme kitaplardan vazgeçerek tarih boyunca yani varlığını devam ettirmiş, klasik eserlere yöneldim. Burada da başlangıç olarak başvurduğum kitap, Gazali'nin İhya-u Ulumi'd-Din kitabıydı. Çok hacimli olan bu eseri uzun zaman ayırarak okudum. Zaman zaman da dönüp tekrar tekrar okudum. Sonraki yıllarda Farsça özeti olan Kimyayı Saadet'i hem kendim okudum hem de öğrencilerle birlikte yaptığımız grup çalışmalarında da okuyup üzerinde müzakere ettik. Hem Gazali'nin hayatı, ilme olan bakışı ve geniş ufku özellikle de temel İslam itikadına bağlılığı noktasında üzerinde tesiri çoktur.

2-İMPARATORLUĞUN EN UZUN YÜZYILI- İLBER ORTAYLI

Osmanlı İmparatorluğu, geçmişimizde okullarda daha çok aleyhine konuşulan, karalanan bir durumdaydı. Lehte ve aleyhte çokça kitaba rastlıyorduk. İmparatorluğun bugüne yansıyan yüzü son yüzyıldaki siyasal ve sosyal gelişmelerdir. İlber Ortaylı'nın bir yüz yılı ele aldığı imparatorluğun en uzun yüz yılı, Osmanlı İmparatorluğu'nu kavrama noktasında oldukça önemli ve etkisinde kaldığım bir eserdir.

3-SEZAİ KARAKOÇ KÜLLİYATI (KADERİMİZİN ÇAĞRISI)

Bir mütefekkir dostum, Sezai Karakoç Külliyatı' nın tamamını bana hediye etmişti. Öncesinde de bazı kitaplarını okumuştum. Külliyatı okurken her okuduğum kitabı aynı zamanda bir arkadaşıma da hediye ettim. Fakat içerisinde Kaderimizin Çağrısı, Edebiyat Yazıları, İslam kitabı özellikle etkilendiğim eserler oldu.

4- YENİ DÜNYA DÜZENİ- HENRY KİSSİNGER

Yeni dünya düzeni kitabı büyük emeklerle ortaya çıkarılmış bir eserdir. Özellikle Orta Çağ, Vestfalya Antlaşması ve İslam'ın yükselişi, Osmanlı döneminin kuruluşuna yönelik atıflarla bir dünya fotoğrafı çizmesi açısından oldukça önemlidir.

5- OSMANLI ŞİİR ANTOLOJİSİ- AHMET ATİLLA ŞENTÜRK

Okumalarımın yoğun olduğu bir alanda edebiyat alanıdır. Daha çok Osmanlı divan edebiyatına yoğunlaşmışlığım vardır. Osmanlı döneminin büyük şairlerin divanlarının yakınını gözden geçirmiş olmakla birlikte Ahmet Atilla Şentürk'ün "Osmanlı Şiir Antolojisi" kitabı Divan edebiyatını, divan kültürünü ve divan şiirini bütün esaslarıyla anlatması ve derinliği bakımından oldukça kıymetlidir.

6-MUKADDİME- İBN-İ HALDUN

Mukaddime çağlar boyu etkisini devam ettiren önemli bir eserdir. Süleyman Uludağ Hoca'nın yazmış olduğu mukaddime de oldukça kıymetlidir. Özellikle İhya-u Ulumi'd Din ve Mukaddime gibi kitaplar bir defa dokunmak yerine zaman zaman dönülüp tekrar tekrar bakılacak eserlerdir.

7-CAVİTNAME- ANNEMARİE SCHİMMEL

Annemarie Schimmel bir müsteşrik olarak İslam hakkında en fazla bilgisi olan kişi unvanına sahipti. Yüz yıla yakın süren ömrü boyunca onlarca eser vermiştir. Cavitname'nin özelliği ise Muhammed İkbal'in bu kitabını açıklarken İslam kültürünü derinlikli bir şekilde ele alması bakımından ve kültürel vukufiyeti bakımından oldukça etkisinde kaldığım bir eserdir.