“Filozofik Yumurta” kitapseverlerle buluştu

Yazar Safiye Bellaz'ın kaleme aldığı “Filozofik Yumurta” kitapseverlerle buluştu. Kitabın okurlara esaslı sorular soran yazar, felsefe eşliğinde insanın kendini varma etme hikayesini konu alıyor.

Bu kitabı düşünen ve kendini arayan okurlar için yazdığını dile getiren Safiye Bellaz, "Bu kitapta okur, günlük hayatında hiç sorgulamadan çoğunlukla bir alışıla gelmişlikle kullandığı kavramları ya da üzerine hiç düşünmediği ama bir şekilde sahip olduğu inançları sorgulama fırsatı bulacak." dedi.

Öncellikle yeni kitabınız "Filozofik Yumurta" hayırlı olsun. Bu kitapta okurları neler bekliyor?

Güzel dileğiniz için teşekkür ederim. Umarım bu kitap, okuyan özellikle de düşünen, sorgulayan ve kendini aradığı yeni bir yolculuğa çıkmak isteyen herkese faydalı olur. Filozofik Yumurta, ilk bakışta sadece bir felsefe kitabıymış gibi bir izlenim veriyor olsa da; aslında daha çok felsefeye dair bazı kavramlar ile kişisel gelişimin merkezinde yer alan bazı konuları bir araya getirerek, kişinin kendisini, yaşamının anlam ve amaçlarını sorgulamasına yardım edebilecek bir kitap.

Bu kitapta okur, günlük hayatında hiç sorgulamadan çoğunlukla bir alışıla gelmişlikle kullandığı kavramları ya da üzerine hiç düşünmediği ama bir şekilde sahip olduğu inançları sorgulama fırsatı bulacak. Yaşam yoluna ışık tutan bazı fikirler, farklı bakış açıları ve onu derinden meşgul edecek soru ve sorgulamalarla hem kendisini güncelleyecek hem de felsefi düşünmenin tadına varacak.

"HAYAT BİR YANILSAMADAN İBARET"

Peki, kitabın yazım sürecinde nelere dikkat ettiniz. Kitabı nasıl kurguladınız?

"Filozofik Yumurta" bazen yüzeyde çok basit gibi görünen ama kazdıkça, derinlerde çok farklı boyutlara kapılar açan bir çalışma. Aynı zamanda insanın kendisini kazarak ve yontarak eksiklikleri, hataları ve yanılsamaları ile yüzleşebilmesine aracılık eden bir kitap. Kitabı yazdığım süre boyunca sorgulamalarıma bir takım dayanak noktaları ararken, içlerinden bazıları hayal ürünü gibi gelse de, kendimi her türlü fikre, düşünceye ve öğretiye olabildiğince açarak farklı olasılıklara izin veren bir yol izlemeye çalıştım. Ama bu yolda çoğunlukla, sağlam ve güvenilir kaynaklar olduklarına inandığım felsefi akım ve onların savunucuları/öncüleri olan bazı filozoflardan güç ve destek alarak ilerlediğimi söyleyebilirim.

Onların bazen benzer, bazen de karşıt fikirlerinden yararlanarak konuları farklı yönlerden ele almaya çalışırken; aslında amacımın bir sonuca ulaşmaktan çok, onları bu fikirler yardımıyla incelemek olduğunu belirtmeliyim. Bu çalışma boyunca, sahip olduğum bilgi, deneyim ve inançları yeniden gözden geçirip, kendimi olabildiğince güncelleme fırsatı bulmuş olsam da; itiraf etmeliyim ki uzun yıllardır kemikleşmiş, her hücremle bütünleşmiş düşünce ve bakış açılarımı ayıklama, yumuşatma ya da değiştirme konusunda oldukça zorlandım.

Çünkü tahmin edersiniz ki, insanın yaşamı boyunca sahip olduğu bazı doğrularının yanlış, hatalı ya da eksik olduğunu fark etmesi veya gerçek olduğuna inandığı bazı şeylerin sadece birer yanılsamadan ibaret olduğunu öğrenmesi ve tüm bunları kabullenerek içine sindirebilmesi, zaten başlı başına oldukça zor bir konu.

"FELSEFE EĞİTİMİM İLHAM KAYNAĞIM"

Bir yazar olarak ilham kaynağınız ne?

"Filozofik Yumurta" yumurtadan çıkalı çok olmuş ama hâlâ kendini arayan bir varlığın, yaşam yolculuğunun küçük bir kesitinde kendine yeni bir anlam yaratma çabasının hikâyesi. Bu hikâyede benim en büyük dayanağım ve ilham kaynağım felsefe oldu. Yaklaşık 10 sene önce ilgi duymaya başladığım ve eğitimini aldığım felsefe, içine daldıkça orada önce kendimi kaybettiğim; sonra farklı bakış açıları deneyimleyerek kendimi yine orada bulduğum çok geniş ve çok boyutlu bir alan. Anlamımı bulmama yardımcı olan ve beni kendime hatırlatan bir rehber.

"YENİ BİR KİTAP YAZMAK, BİR DÜŞÜNCE ATÖLYESİ KURMAK..."

Masanızda bizi bekleyen yeni kitaplar var mı?

Neden olmasın? Varoluşun bilinmezliğinde ve hayatın çıkmaz sokaklarında geleceğin bizlere ne getireceği çok açık olmasa da; elbette ben de herkes gibi, farklı arayışlarla kendime yeni bir anlam yaratacak bir hedefin peşinden gideceğim. Bu, büyük olasılıkla yeni bir kitap yazmak, bir düşünme atölyesi kurmak veya ders vermek gibi bir hedef olabilir. İnanıyorum ki insanın istek, çaba ve bilgisi ölçüsünde hedeflerine koşması, aynı zamanda onu tatmin edecek ve geliştirecek bir amaçla kendi anlamını bulmasına da yardımcı olur. Hak verirsiniz ki; onu bulmak veya bulmaya çalışmak da arayanın sorumluluğudur. Tabii bulmak için önce aramak gerekir.