Edebiyat mahallesinden bazı küçük sırlar

Hangi ünlü yazarın cenazesine sadece 11 kişi katıldı? Selim İleri kimlerin kalbini kırdı? Sait Faik'in “Menekşeli Vadi”si nerede? Bunlar, cevabını Muhsin Kızılkaya'nın yeni kitabı “Üvercinka'nın Kasıkları”nda bulabileceğiniz sorulardan sadece birkaçı.

HALE KAPLAN

Yazar ve çevirmen Muhsin Kızılkaya, edebiyat mahallesinin ara sokaklarından hikayelerle okur karşısında. Yazarın "Üvercinka'nın Kasıkları" isimli kitabında, Cahit Sıtkı Tarancı, Şinasi, Sait Faik, Orhan Veli, Yahya Kemal, Attilâ İlhan, Oğuz Atay, Cemal Süreya, Selim İleri, Adalet Ağaoğlu, William Faulkner, Yusuf Atılgan, Goethe ve daha nice ustaya dair az bilinen anılar, anekdotlar yer alıyor. Kızılkaya okuruyla birlikte bazen Sait Faik'in "Menekşeli Vadi"sini arıyor, bazen onları dünyanın iki ucundaki yazarların ruh benzerliklerine tanıklığa çağırıyor. İlginç şair ölümleri, cenazeler, küslükler, acı itiraflar ve yazarların yaşadıkları mekanlara dair detaylara meraklı bir okursanız, buyrun... Ama şimdilik kitaptan yaptığımız bu küçük seçki ile yetinin:

TAKMA İSMİM OLSA SABİHA MI OLUR?

Türk sinemasının önemli filmlerinden olan "Vesikalı Yarim" ana temasını Sait Faik'in "Menekşeli Vadi" hikayesinden, adını da Orhan Veli'nin "Tahattur" şiirindeki bir dizeden alır. Yazdığı 395 senaryoyla dünyanın en tuhaf rekorlarının yer aldığı Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Safa Önal, en az özgün hikaye kadar güzel bir senaryo yazar. Yalnız filmin şarkısı "Kahverengi Gözlerin" olmaz, onun yerine böyle dumanlı, buğulu, huzur veren sesiyle, "Senden bana ne kaldı/ bir hatıradan başka" diye girerek içimize köz düşüren "Kalbimi Kıra Kıra" şarkısını Şükran Ay söyler. Bayram'ı Halil adıyla İzzet Günay, Seher'i Sabiha adıyla Türkan Şoray oynar. Filmde Sait Faik'in ruhu dolaşır durur. Safa Önal şahane diyaloglar yazar "İsin ne?"

"Sabiha"

"Gerçek ismin ne?"

"Takma ismim olsa Sabiha mı olur?"