Ezgi Aşık
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Star.com.tr Yazarı Mehmet Yalçın Yılmaz fikir dünyasında iz bırakan 10 eseri Akşam Kitap ile paylaştı.
Akademi dünyasında yaptığı araştırmalar ve kaleme aldığı yazılarla dikkat çeken Mehmet Yalçın Yılmaz kendinde iz bırakan en iyi 10 eseri Akşam Kitap okurları için paylaştı.
İşte Mehmet Yalçın Yılmaz'ın kitap seçkisi...
BİZE YÖN VEREN METİNLER - ALEV ALATLI
Alev Alatlı'nın derlemesi Türk aklına yön veren kaynak metinlerden oluşuyor. Sık sık dönüp karıştırabileceğiniz önemli bir seçki. Etraflı, kuşatıcı ve dolu.
EDEBİYAT VE TOPLUM - KEMAL KARPAT
Merhum Karpat'ın diğer kitapları da önemli ancak bir başlangıç olarak kültürel değişime dönük tespitleri kıymetli. Edebiyat, tarih, sosyoloji meraklısı gençler Karpat Hoca'yla bu kitap üzerinden tanışabilir. Kimlik ve İdeoloji, Türk Demokrasi Tarihi ardından okunmalı.
KIRK YIL - HALİT ZİYA UŞAKLIGİL
Hatırat türündeki bu kitapta Halit Ziya'nın dili ve üslubu döneme dair tanıklıklarıyla buluşuyor. Keyifle okunacak bu kitap hatırat kitapları okumak isteyenler için güzel bir tercih olabilir. 93 Harbi, İkinci Meşrutiyet günleri, 31 Mart Vakası gibi önemli olayları tarih kitaplarının yanı sıra hatıratlardan okumak da aynı bir zevk benim için.
HATIRLADIKLARIM – ZEKERİYA SERTEL
Rumeli'de doğup Selanik'te gazetecilik yapan Zekeriya Sertel yaşadığı çağın önemli tanıklarındandır. Cumhuriyet, Resimli Ay, Görüşler, Tan Gazetesi gibi basın dünyamızın önemli yayın organlarında çalışan Sertel siyasi hayatımızın önemli isimlerindendir. Hatıralarındaki detaylar ve ipuçları sizi meraklı yolculuğa çıkaracaktır.
ANADOLU MAYASI – PROF. YALÇIN KOÇ
Bu kitap Türkiye'yi anlamakta zorluk çeken kafası karışıklar için kıymetli bir eser. Ülkemizin en iyi felsefecilerinden biri olan Yalçın Hoca'nın bu kitabı mutlaka okunmalı.
TAMGA – SÜLEYMAN ÇOBANOĞLU
Bu ülkeyi ve ardından dünyayı anlamak için kitap okurum. Bir kitap seçkisinde mutlaka şiir olmalıydı. Çünkü biz şiirle idrak ederiz hayatı. Son yıllarda şiirleri çağlayan bir şair ve onunla dirilen bir Türkçe. Süleyman Çobanoğlu bin yılın sesini duyabileceğiniz bir şair.
DOSTLUK ÜZERİNE – FETHİ GEMUHLUOĞLU
20. yüzyılda dostluğu yaşatan ve hatırlatan bir modern derviş. Fethi Bey'in hayatı ve aydınların gözünden kısa yaşamı bu kitapta. Onunla tanışırsanız herşeye ve herkese dost olursunuz. Düşmanınız kalmaz, huzuru ve cenneti bu dünyada yaşarsınız.
HANGİ SERİSİ – ATTİLA İLHAN
Birçok defa masasına oturduğum Kaptan'ın bu kitap dizisi bence okunmalı. Hangi Batı? Hangi Sol? Hangi Atatürk? Hangi Seks? Dizisi dönemin tartışmalarında yazarın gerçekçi mantık örgüsünü ve çıkarımlarını bize aktarıyor.
TANPINAR DİZİSİ – AHMET HAMDİ TANPINAR
Türk modernleşmesinin sancılarını anlamak için Tanpınar okunmalı. Zaten Tanpınar okunmadan Türkiye'yi anlamak neredeyse imkansız. O ne zamanın içindedir ne de dışında. Estetik, zevk, kaçış, üslup, şehir... anahtar kelimelerden birkaçı onu anlamak için.
NASKALİ SERİSİ – EMİNE GÜRSOY NASKALİ
Editör Emine Gürsoy Naskali'nin Kitabevi yayınlarından çıkan serisi çok ilginç tematik başlıklar içeriyor. Siz neyi merak ediyorsanız o konuda bir kitap vardır mutlaka. Ayakkabı Kitabı, Dedikodu Kitabı, Su Kitabı, Kanto Kitabı, Meyhane Kitabı, At Kitabı, Kahve Kitabı, Korku Kitabı, Saç Kitabı, Tütün Kitabı, Müzayede Kitabı.....