Biyografiler edebiyatımızda ihmal edilen bir alan

“Edebiyat tarihinin en ilginç türlerinden biri olan yaşam öyküleri ülkemizde biraz ihmal edilmiş bir alan.”

Ahmet Yesevi Vakfı kurucularından ve Türkiye'nin ilk yeminli mali müşavirlerinden Kudret Fikirli'nin yaşam öyküsü kitaplaştı. Gazeteci-Yazar Ahmet Dur tarafından kaleme alınan eser; yazım estetiği, üslup akışı, görsel içeriği, kapak tasarımı ve baskı kalitesiyle büyük beğeni topladı.

Proje danışmanı Prof. Dr. Selçuk Hünerli böyle bir çalışmanın içinde yer almaktan gurur duyduğunu ifade ederek, "Biyografiler bence edebiyat tarihinin en önemli eserlerinden, en çok aranan kaynaklarındandır." diye konuştu. Başarılı insanların hayat tecrübelerinin paylaşımını önemsediğini dile getiren Hünerli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu eserlerden yararlanan insanlar aslında o biyografide kaynak olan kişinin tecrübelerinden, bilgilerinden, hayatının dönüm noktalarından ilham alırlar. Edebiyat tarihinin en ilginç türlerinden biri olan yaşam öyküleri bizim ülkemizde biraz ihmal edilmiş bir alandır. Bence Kudret Bey'in bu çabası takdire değer çok önemli bir çabadır."

ANADOLU'NUN KÖYÜNDEN ZİRVEYE

Kudret Fikirli, Aziz Yıldırım ve Şevket Yılmaz'ın önderliğinde, Fenerbahçe Yönetim Kurulu üyeliği ve Konyaspor'da As Başkanlık yaptı. Yine Fenerbahçe 2000 Derneği Başkanlığını üstlendi. Konyalılar Derneği ve Vakfının kurucusu olan Fikirli, dernek de başkanlık yaptı. Aynı zamanda Ahmet Yesevi Vakfı Kurucularından ve Denetim Kurulu Başkanlığı yapan, ülkemizin ilk Yeminli Mali Müşavirlerinden Kudret Fikirli'nin hayat hikâyesini konu alan "Kudret Fikirli: Sayıların Ötesinde Hayatın İçinde" eserinin tanıtımı yapıldı.

Gazeteci-Yazar Ahmet Dur tarafından kaleme alınan eser; yazım estetiği, üslup akışı, görsel içeriği, kapak tasarımı ve baskı kalitesiyle büyük beğeni topladı. Danışmanlığını Prof. Dr. Selçuk Hünerli, editörlüğünü ise Rümeysa Oğuz üstlendi. İstanbul Ticaret Odası Cemile Sultan Korusu'nda yapılan tanıtım etkinliğine, Fikirli'nin ailesi, sevenleri ve dostları katıldı.

Etkinlikte konuşan Kudret Fikirli, doğduğu köyün kuruluşundan bugüne hatırlayabildiği kadarıyla hayatını özetlemeye çalıştığını anlattı. Kitapta bir çocuğun Anadolu'nun bir köyünde başlayıp zirveye uzanan başarı hikâyesinin anlatıldığını dikkati çeken Fikirli, şunları kaydetti:

"İlkokulda okurken Yerli Malı Haftası olurdu. Okuldaki herkes bir şeyler götürürdü. Rahmetli anam patatesten salata yapmıştı. Salataya dökecek yağ yoktu evde. Komşudan yağ döktürmüştü. Böyle bir yerden geldik ve geldiğimiz yeri hiçbir zaman unutmadık. Şimdi de öğrencilere sahip çıkmak bana Yaradan'ın bir emri gibi geliyor. Konyalılar Derneği olarak dört binin üzerinde öğrenciye burs verdik. Belki de onların dualarıyla bugünlere geldik."

"YAŞAM ÖYKÜLERİ ÜLKEMİZDE İHMAL EDİLMİŞ BİR ALAN"

Proje danışmanı Prof. Dr. Selçuk Hünerli ise böyle bir çalışmanın içinde yer almaktan gurur duyduğunu ifade ederek, "Biyografiler bence edebiyat tarihinin en önemli eserlerinden, en çok aranan kaynaklarındandır." diye konuştu. Başarılı insanların hayat tecrübelerinin paylaşımını önemsediğini dile getiren Hünerli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu eserlerden yararlanan insanlar aslında o biyografide kaynak olan kişinin tecrübelerinden, bilgilerinden, hayatının dönüm noktalarından ilham alırlar. Edebiyat tarihinin en ilginç türlerinden biri olan yaşam öyküleri bizim ülkemizde biraz ihmal edilmiş bir alan. Bence Kudret Bey'in bu çabası takdire değer çok önemli bir çabadır. Biyografisi yazılması gereken çok önemli değerlerimiz var. Kudret Bey de onlardan biri ve küçük bir köyden çıkan bir çocuğun çok çalışıp, elde ettiği imkânları değerlendirerek, nasıl başarılı olabileceğini gösteriyor."