Annemin Sesi PKK'yı bastırdı

Diyarbakır Anneleri'nin PKK tarafından kaçırılan çocuklarına kavuşmak için başlattığı oturma eyleminin kahramanları eğitimci-yazar Tülay Demir Oktay'a konuştu. Diyarbakır Anneleri ve dağdan kaçarak ailelerine dönen gençlerin hikâyeleri “Annemin Sesi” adıyla kitaplaştı.

Gülcan Tezcan

Diyarbakır Anneleri'nin mücadelesi kitaplaştı. Çocuklarının dağa kaçırılmasından HDP'yi sorumlu tutan Diyarbakır annelerinin HDP il binası önünde 3 Eylül 2019'da başlattığı oturma eylemi sabırla devam ediyor. Oturma eylemi sayesinde 34 aile evladını terörün pençesinden kurtardı. 263 aile de evlatlarına kavuşmak için yaz, kış demeden bekleyişini sürdürüyor.

Hacire Anne'nin elinde bir çekiçle HDP Diyarbakır İl Binası'nın camlarını tuzla buz edip "Çocuğumu almadan buradan hiçbir yere ayrılmıyorum!" sözleriyle başlattığı eylem PKK'nın bölgede oluşturduğu korku duvarını yerle bir etmeye yetti. Hacire Anne'nin ardından Ayşegül Biçer ve diğerleri omuz omuza verdi HDP Diyarbakır İl Binası'nın önünde. O annelerin bir kısmı evlatlarına kavuştu diğerleri de eyleme devam ediyor.

Onların yakın tarihte dönüm noktası oluşturan ve PKK'ya darbe vuran bu eylemi ile birlikte pek çok insan hikâyesi de gün yüzüne çıktı. Eğitimci-yazar Tülay Demir Oktay kendi iradeleriyle evlenmeleri bile mümkün değilken dağa götürülmüş, küçücük yaşlarda ellerine silah verilmiş çocukların neler yaşadığını kayıt altına alan bir çalışmaya imza attı. Annemin Sesi adıyla Turkuaz Kitap'tan çıkan çalışma PKK tarafından kaçırıldıktan sonra örgütten kurtulup ailelerine kavuşan gençler ve annelerle yapılmış söyleşilerden oluşuyor.

Örgütün hangi yöntemlerle gençleri kaçırarak kendi saflarına çektiği ve birer teröriste dönüştürdüğüne dair tanıklıkların yer aldığı kitap HDP'nin PKK'ya militan devşirmede nasıl bir rol üstlendiğini de gözler önüne seriyor.