Merve Yılmaz Oruç
Yazdığı çocuk, gençlik öykü ve romanlarıyla tanınan yazar Merve Başcumalı ile hem eserleri hem de yazın hayatı üzerine sohbet ettik. Havuz Kız serisi çok sevilen Başcumalı, eserlerinde genellikle eğlenceli ve öğretici öykülerin yanı sıra karakter gelişimi ve çocukların dünyasına dair derinlikli konuları ele alıyor.
ONLARIN SAF DÜNYASINI SEVİYORUM
Yolunu Kaybeden Çorap, Dedemin Gramofonu, Derin'in Sır Saklama Ağacı ve Havuç Kız kitapları ile çocukların ve gençlerin ilgisini çeken Başcumalı yazma serüvenine nasıl başladığını şöyle anlatıyor: "Aslında kâğıt ve kalemle aram her zaman çok iyiydi. Hala da bilgisayar yerine küçük bir deftere not almayı tercih edenlerdenim. 2005 yılında bir internet haber sitesinde köşe yazıları yazıyordum. İlk kitabımı da bu yazıları derleyerek 2016 yılında çıkarmıştım. Adı, Kalpten Hikayeler idi. Sonrasında çocuk ruhlu olduğum ve çocukların saf ve temiz dünyası ile onların hayal güçlerini de çok sevdiğim için çocuk edebiyatına kaydım."
DEDEYLE NİNEYLE BÜYÜYEN ÇOCUKLAR ŞANSLI
Çocuk ve gençler için yazmayı çok sevdiğini belirten Başcumalı, öykülerinde genelde aile ve değerlere odaklandığını söylüyor. "Sevgiyle yapılan işlerin iyi sonuçlar verdiğine inananlardanım. Özellikle de hayatlarının daha çok başındayken onlara bir şeyler aşılayabilirsem ne mutlu bana." diyen Başcumalı şöyle devam ediyor: "Aile ve değerler, benim olmazsa olmazım... Özellikle, nine ve dedeyle büyüyen çocukların çok şanslı olduğunu düşünüyorum. Çünkü büyüklerin, gelecek ve yetiştirme kaygısı olmadan çocuklara tüm sevgilerini verebildikleri bir dönem. Çocukla çocuk olabiliyorken aynı zamanda efsane tadında çocuklarda iz bırakan anılar sağlıyorlar. Aile işin içine girince tabii ki beraberinde saygı, vefa, yardımlaşma ve sevgi gibi maalesef artık eskisi kadar değer görmeyen kavramlar da kitaplarımın temel konularını oluşturuyor. Ve olumlu dönüşler alıyorum çocuklardan. Hoşlarına gidiyor aile içinde hikayeler. Ayrıca öykülerimde kibir ve kıskançlık gibi olumsuz duyguların nelere yol açabileceğini de mümkün olduğunca hikayeler üzerinden vermeye çalışıyorum."
HAVUÇ KIZ KARAKTERİ AİLEMİZDEN GELİYOR
Havuç Kız öykü serisi ile ciddi bir kitle edinen Başcumalı'ya bu karakterin çıkış noktasını da soruyoruz elbette. "2018 Mart ayında ilk çocuk kitabım Havuç Kız, akabinde ise serinin ikinci kitabı Havuç Kız Uçuyor çıktı. Sonrasında farklı kitaplar da hazırladım. Karakter ise kızımın saç renginden yola çıkarak onların anılarını biriktirerek kafamda canlandırdığım bir yolculuk oldu. Tabii çizerimiz Kübra Teber'in de bu konuda katkısı büyük. Biz de aslında havuç renklere sahip dünyadaki azınlık arasındayız. Kübra ile bir araya geldiğimizde birbirimizi çok iyi anladık ve ortaya bu seri çıktı. Daha sonra aile ve değerler üzerine daha çok kafa yormaya başladığımda Dedemin Gramofonu adlı kitabı hazırladım. Aynı tema başlığı altında geçtiğimiz aylarda Havuç Kız Turşu Atölyesi eserini hazırladım."
KENDİ YETENEKLERİNİ KEŞFEDECEKLER
Başcumalı'nın okuyucuları tarafından çok sevilen Havuç Kız serisinin üçüncü kitabı Havuç Kız'ın turşu yapma macerasını ve bu süreçte yaşadığı serüvenleri ele alıyor. Kocaman gözleri, turuncu saçları ve meraklı bakışlarıyla sevimli mi sevimli, minik Havuç Kız, yaşadığı serüvenler ile okuyucuları renkli dünyasına davet ediyor. "Çocuk ve gençlere sorumluluk, hoşgörü ve empati gibi değerleri aşılayan Havuç Kız, onların yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olurken, hayal güçlerini de geliştiriyor." şeklinde konuşan Başcumalı kitabın konusundan şöyle bahsediyor: "Enerjisiyle ve yaşadıklarıyla kitapseverlerin ilgisini çekmeye devam eden Havuç Kız, bu kez turşu yapma serüvenine dahil oluyor. Anneannesinin Datça'daki evine denize girme hayalleri ile giden Havuç Kız, kendini bir anda rengarenk sebzelerin ve turşu kavanozlarının arasında buluyor. Turşu yapma sürecinde yeni beceriler kazanan ve sorumluluk alma bilinciyle hareket eden Havuç Kız kendi yeteneklerini keşfediyor."
KİTAPLAR HAYATA HAZIRLAR
Havuç Kız serilerine devam edeceğini belirten Başcumalı, şu an yazdığı iki kitabın olduğunu sözlerine ekliyor: "Çocuk kitabı yazmak öyle bir duygu ki, yazdıkça yazasınız geliyor. Ben de çevremde gördüğüm her objeyi veya günlük hayatta yaşadığım iyi ya da kötü olayı çocuk kurgusuyla aklımdan geçirip notlar alıyorum." Çocukları kendi yaş aralıklarına uygun kitaplara yönlendirmenin çok önemli olduğuna da değinen Başcumalı son olarak kitapların okura bilgiler sunduğunu ve onu hayata hazırladığını söylüyor.