“2. Uluslararası Kütüphane ve Teknoloji Festivali” başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünün bu yıl ikincisini düzenlediği “Uluslararası Kütüphane ve Teknoloji Festivali”, Rami Kütüphanesi'nde başladı. 6 Nisan'a kadar devam edecek Festival'de; Kütüphanelerin dijital dönüşümdeki rolü, en son teknolojik yenilikler ve yenilikçi hizmet modelleri festival kapsamında ele alınacak.

HABER MERKEZİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünün bu yıl ikincisini düzenlediği "Uluslararası Kütüphane ve Teknoloji Festivali" Rami Kütüphanesi'nde başladı. 61. Kütüphane Haftası kapsamında düzenlenen 2. Uluslararası Kütüphane ve Teknoloji Festivali, ziyaretçilerine bilgi ve inovasyonu bir arada sunuyor. 61. Kütüphane Haftası'nın bu yılki ana teması "Üreten Kütüphaneler" olarak belirlenmişti. 2. Uluslararası Kütüphane ve Teknoloji Festivali de aynı ana tema ile gerçekleştiriliyor. Festivalde, kütüphanelerin dijital dönüşümdeki rolü, son teknolojik yenilikler ve yenilikçi hizmet modelleri, çeşitli programlarla ele alınıyor.

ULUSLARARASI KATILIM İLE DENEYİMLER PAYLAŞILIYOR

Bu yıl festival, uluslararası düzeyde çok daha geniş bir katılıma sahne oluyor. Kütüphane alanındaki en önemli uluslararası çatı kuruluş olan Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu (IFLA)'nın Çocuk ve İlk Gençlik Kütüphaneleri ile Okul Kütüphaneleri bölümleri üyeleri, festival kapsamında Türkiye'ye geldi. ABD, Kanada, İtalya, İngiltere, Norveç, İsveç, Slovenya ve Danimarka gibi ülkelerden gelen 15 uluslararası uzman, kütüphanelerin dijital dönüşüm sürecine dair deneyimlerini ve bilgilerini paylaşacak, sektöre yön veren yenilikçi yaklaşımları tartışacak.

BİLGİNİN GELECEĞİNE YÖN VERENLER BİR ARAYA GELİYOR

Geçtiğimiz yıl büyük ilgi gören festival, bu yıl daha geniş kapsamlı uluslararası katılımla ve zengin bir programla bilgi profesyonellerini, akademisyenleri ve teknoloji meraklılarını ağırlıyor. Kütüphane hizmetleri alanında ürün ve hizmet üretenler, yazılım ve otomasyon sağlayıcıları, kütüphanecilik alanındaki dernekler ve sivil toplum örgütleri, öğrenci toplulukları, kütüphane hizmeti veren yerel yönetimler, kurum ve kuruluşlar ile AR-GE, inovasyon ve kuluçka merkezleri festivalde yer alacak.

15 farklı şehirden 31 halk kütüphanecisi poster sunumlar ile etkinliğe katılacak. Alanında öncü kurumların ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan 24 panelist, programda bilgi ve deneyim paylaşımında bulunacak. Fuar alanında 40'tan fazla teknoloji firması yer alacak. Eş zamanlı olarak Rami Kütüphanesi'nde kodlama, dijital hikâye anlatıcılığı, akıllı kitap, robotik, animasyon, yapay zekâ, algoritma gibi konuları kapsayan 50'den fazla teknoloji atölyesi düzenlenecek.

Festival kapsamında panelerde yapılacak. Festivalin ana panel konuları ise şu şekilde: "Üreten Kütüphaneler: Geleceğin Akıllı ve Yenilikçi Modelleri", "Geleceğin Öğrenme Ekosistemleri: Kütüphaneler ve Kamu Kurumlarının Gelecek Vizyonu", "Üretken Kütüphaneler: Dünya Çapında Çocuklar ve Gençler için Geleceği Şekillendirmek" ve "Okuma Kültürü, Deneyim Tasarımı ve

Festival programlarına ilişkin detaylı bilgiye "www.kutuphaneveteknoloji.com" ve "ramikutuphanesi.gov.tr" adreslerinden ulaşılabilir.